Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects

Architects: Hanrahan Meyers Architects
Project: Broadway Loft
Location: New York City, NY, United States
Size: 3,800 s.f.

From the architect: Broadway Loft is hMa’s redesign of their 1997 Holley Loft, for the same client. hMa’s original design for the space was featured in MoMA’s Un-Private House show in 1999, as a ‘state of the art’ interpretation of domestic design.

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 1

The new design creates a central ‘enfolded’ white space in the center of the apartment. This space will include free-floating program areas including a video zone, dining zones, and areas for casual conversation. The apartment re-design includes state-of-the-art IT connections linking video, lighting, and temperature control systems. The client will be able to control all aspects of his space through his i-phone and i-pad, from within the apartment, or when travelling.

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 2

The ‘enfolded’ aspect of the design features walls that morph, from pure white, to natural finished wood surfaces. Walking from living area, to study, the living area’s white painted-wood panels and walls morph as the study door is opened, to reveal a room layered with wood panels on ceilings and walls. As a visitor opens and shuts the study door, the apartment changes from: a fully enclosed wooden cube, to an all-white neutral space. A similar morphing occurs as one enters the apartment. Visitors enter into a wood box, which then opens to the white, public areas of the Broadway Loft.

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 3

Another material change occurs as visitors walk from the central public area to the bedroom zone. Visitors walk through an intermediary ‘glass zone’ to get to the bedrooms area. The bedrooms float as disconnected white rooms, beyond a terrain of glass cubes housing the master bedroom and guest bedroom baths.

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 15

The project is divided into two areas: a larger area for public rooms, and a smaller, more intimate area for bedrooms. Public areas are on a lower level, with a concrete floor. The bedroom area in the rear (eastern) area of the apartment is stepped up three risers (18 inches) above the concrete floor, and has a wood floor. Concrete floors create the base for public areas; oak wood floors for private areas.

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 4

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 5

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 6

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 7

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 8

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 9

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 10

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 15

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 11

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 12

Broadway Loft by Hanrahan Meyers Architects 13

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

The Brick Cave house by H&P Architects is located in a suburban commune of Hanoi which has undergone a rapid process of urbanization. It is designed in a philosophy that it will help shape a place similar to the natural environment in an artificial manner.

Geometric Shapes and Metal-Wood Combination by Kutarq Studio

Kutarq Studio is a design studio led by Jordi López Aguiló that focuses on design through a methodical process and formal research. They recently paired up with Nicolas Perot to create Collection Y, which consists of three minimalist and clean oak pieces with elegant functionality.
Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise 5

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise

Close attention to detail is key to the beauty of this 3,100 square foot condo customization in the W Residences in downtown Austin, Texas. A rearrangement of spaces and a playful embrace of existing high rise infrastructure, was necessary to accommodate a family of four in this high-rise urban condominium.
Milan Apartment Renovation / Marcante Testa Architetti

Milan Apartment Renovation / Marcante Testa Architetti

For this apartment, set within a building from the late 1960 on Corso Sempione, the Turin-based duo has applied its immediately recognizable style to reinterpret a typical bourgeois Milanese home in a highly original way.
Contemporary Hsinchu Apartment

Contemporary Hsinchu Apartment with a Defining Mixture of Styles

This Hsinchu apartment balances materials, styles, colors, and shades in ways to reflect its peaceful unpretentious nature. Simplicity does not mean boring. Combining different styles does not mean chaotic.

More Articles Like This