Residential ArchitectureHousesQuebec Street Residence in Portland / GO Logic

Quebec Street Residence in Portland / GO Logic

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic

Architects: GO Logic
Project: Quebec Street Residence
Location: Portland, Oregon
Photography: Trent Bell

Quebec Street Residence is a bold, elegant, and efficient custom home in Portland, Maine’s Munjoy Hill neighborhood. A modernist reinterpretation of themes found in its nineteenth-century neighbors, the building reflects a close collaboration between GO Logic and our clients, who played a key role in the design process. The resulting project—on a tightly regulated infill lot of less than 3,000 square feet—deftly orchestrates parking, privacy, views, and interior space to create a high-performance platform for contemporary urban living.

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 1

Our design draws on the time-honored town house model, with a side staircase and rooms arranged in linear fashion from front to rear. Breaking with neighborhood precedent, though, we elevated the two-story main residence above street level for privacy and views, devoting the ground floor to a single-car garage and an efficient one-bedroom apartment. We offset the stucco-clad lower volume toward the rear, creating an elevated deck at the back of the building and sheltered parking for two additional cars at the front. An operable wood screen encloses one bay of the car port, matching the plane of the neighboring facades at pedestrian level.

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 2

Stacked atop this base is the boxlike volume of the main residence, whose stained cedar siding peels back from the northeast corner to expose a two-story, wood-framed curtain wall. The views improve as one ascends in the building, so we located the main residence’s three bedrooms at the second floor, reserving the third floor for the kitchen, dining, and living spaces. From a glazed corner entry vestibule at the ground floor, the main stair rises through three levels, culminating at a rooftop deck with views over neighboring buildings to Portland Harbor and the islands of Casco Bay.

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 3

The building’s interiors are clean and open, with minimal trim. The clients led the material-selection process, developing a sophisticated white-to-gray color palette accented by black window sashes and a distinctive black steel stair railing. Windows—triple-glazed for energy efficiency—are strategically located to provide views, natural lighting, solar gain, and privacy from the surrounding buildings. The building shell, which consists of a heavily insulated, air-sealed wood frame enveloped in a continuous layer of rigid insulation, delivers energy performance that approaches the Passive House standard.

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 4

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 5

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 6

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 7

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 8

Quebec Street Residence in Portland, GO Logic 9

Subscribe to our newsletter

Are High-End Designer Appliances Worth The Purchase?

Aside from the architectural style and design, well-chosen pieces of furniture and appliances could also increase the aesthetics of a room.

Contemporary Malaysian Style Restaurant – Hawker Hall by Craig Tan Architects

Designed in collaboration with Interior designers, Eades and Bergman, Hawker Hall is a contemporary Malaysian style restaurant and beer hall for Chris Lucas, the highly successful restauranteur responsible for Chin Chin, Baby Pizza, and Kong.

St Clarens House / Wanda Ely Architect

Designed by Wanda Ely Architect, St Clarens house was conceived to embody the identity of a young, active family. The house has 213 square meters...

Casa Arturo in Mar del Plata by Moirë Arquitectos

Casa Arturo is located in Mar del Plata, Argentina. This house responds to the requirements of a young family, who prioritizes the privacy and the relationship with the green areas. Bearing in mind those premises, the design tries to create a limit from the street, which results in a simple façade.

Fall House, Anchored in the Imposing Beauty of the Californian Coast

This holiday house is situated on the spectacular coast Big Sur, anchored in the imposing beauty of the Californian landscape. The place, located at...

Recommended Stories