Residential ArchitectureHousesHouse in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

Project: House in Begur
Architects: Garcés-de Seta-Bonet arquitectes
Structure Engineer: Eskubi-Turro Arquitectes SLP
Location: Begur, Girona, Costa Brava, Spain
Area: 450 m2
Completed 2021
Photo Credits: Adrià Goula

Nature, character and transparency form the harmonic balance of contrasts that characterises the new project of the Garcés de Seta Bonet architecture studio, a newly-built house on a large plot of land with a gentle slope, surrounded by nature and with a broad view of the sea over Aiguablava in Begur, on Catalonia’s Costa Brava.

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

In its external appearance, the House in Begur is a quadrangular concrete prism, a compact piece of artificial stone, the perception of which changes completely on entering: the walls almost break and the feeling of the monolith vanishes. Thanks to the transparencies of the indoor spaces, and a progression of reflections between rooms through the patio, a reverberation of the nature outside is created. The architects define this house as a kaleidoscope.
A volume anchored on street level resolves the entrance and the garage. From there, a gentle slope gives smooth access to the house that emerges from the land’s natural level.

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

The ground floor gathers most of the spaces of daily life: dining room, living room, kitchen, and guest rooms.
The entrance has a large corridor closed on one side by a concrete wall and on the other, by a glass wall that overlooks the patio. The corridor stretches towards a staircase that goes to the upper floor, and also allows access to the pool that visually offers a springboard effect towards the distant horizon of the sea.

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

kitchen, Garcés de Seta Bonet Architecture

The large interior patio brings the exterior into what is most private and resolves almost all the routes of the house, acting as a general hall for the house without there being a corridor connecting the rooms. The rooms are set out one after the another around this central axis.
The side and rear of the house are opaque, since the green is already inside and the landscape can be enjoyed through the main glazed façade of the living room, even from the most distant spaces. Light also reaches all rooms through the façade.

kitchen, Garcés de Seta Bonet Architecture

section

The relationship between the landscape and the inside also occurs in the way the house is inhabited: firstly, because the dining room is a suspended bridge between two exteriors, and secondly, because the only way to cross from one room to another privately is via the patio, since the alternative would be to go internally through each room.
On the upper floor there is a volume that houses the owners’ suite, with great views flanked on one side by the double height of the staircase and on the other by a terrace – solarium. Through a sequence of water areas, the suite extends to an outdoor terrace enclosed to the rear with a lattice for privacy from the road, but wide open to the sea horizon.

living area, Garcés de Seta Bonet ArchitectureThe idea of the bathroom as a transition between suite and terrace is made from a spatial, but also compositional and visual, point of view. All the bathrooms and the pool have been chromatically and graphically treated to recreate the frescoes of Roman houses and evoke the vegetable and floral tones of the Mediterranean, with ceramic tiles custom-made by the master craftsman Antoni Cumella.

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

The dominant material, suitable for the cloister concept of the house, is exposed concrete, while wood, metal and glass have also been used for the interiors.

pool, Garcés de Seta Bonet Architecture

section 2

In terms of energy consumption, solar protection elements have been placed on the most exposed façades, with pergolas both on the glass façades of the patio and on the main façade of the suite. Crossed ventilation is another of the classic elements of Mediterranean architecture that helps maintain the right temperature.

residential, Garcés de Seta Bonet Architecture

From its conception to the construction details, the project fulfils the programme with a result that expresses both spatial complexity and essentiality and fully manifests one of the pillars of the work philosophy of the Garcés de Seta Bonet Arquitectes studio: attention to character of the place where it is located. The large windows, the transparencies and reflections of this house allow its inhabitants to reconnect with nature inside and out.

bathroom, Garcés de Seta Bonet Architecture

bathroom, Garcés de Seta Bonet Architecture

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

House in Begur by Garcés de Seta Bonet Architecture

Slap Furniture by Nicola Conti

Slap Furniture, made by the Italian designer Nicola Conti, is a collection of interesting furniture pieces, by the fact that it shows "peelings" like...

Striking Timber-Clad Extension for a Ground Floor Flat in South London

Located on John Ruskin Street, in the vibrant London Borough of Southwark, architects David Stanley and Romy Grabosch have recently transformed their ground floor flat in South London into an outward looking garden-centric dream home by adding a striking timber-clad extension, fit for the modern day.

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

Located above Pike Place Market in downtown Seattle, with a stunning view overlooking Elliot Bay, this condo had a great location and a great view, but the interior was wall-to-wall beige, from carpets to cabinets and everything in between.

The Glass Cabin by Mjölk Architekti

The The Glass Cabin has stood here, in a meadow in the Jizera Mountains, for over a hundred years. The world around it has changed since it was built from the timber and granite of the surrounding forests.

Surf House in Santa Cruz by Feldman Architecture

A hidden jewel in a coastside Santa Cruz neighborhood, Surf House brings a polished bohemian feel right up to the edge of one of California’s best surf breaks.

Related Articles