Residential ArchitectureHousesSan Anselmo House / Shands Studio

San Anselmo House / Shands Studio

San Anselmo House by Shands Studio - Marin County, California (2)

In Marin County, architect Barbara Shands creates San Anselmo House for her family.

Description by Barbara Shands: Envisioned for direct access to the outdoors and visual connection to the surrounding landscape, this 2,450 sq. ft. house was designed as two perpendicular volumes stepping down the hill. The expansive windows and sliding glass doors allow for the exterior patio and cantilevered deck to be an extension of the living spaces.

San Anselmo House by Shands Studio - Marin County, California (3)

The Upper Level cantilevers over the Lower Level on the South side utilizing passive heating and cooling strategies. The Upper Level was also designed with an inverted hip roof to maximize exposure for solar panels while visually concealing them from the street.

Architects: Shands Studio
Location: Marin County, California, United States
Photographs: Paul Dyer

San Anselmo House by Shands Studio - Marin County, California (4)

San Anselmo House by Shands Studio - Marin County, California (5)

San Anselmo House by Shands Studio - Marin County, California (7)

San Anselmo House by Shands Studio - Marin County, California (6)

San Anselmo Residence by Shands Studio - Marin County, California (8)

San Anselmo Residence by Shands Studio - Marin County, California (9)

San Anselmo Residence by Shands Studio - Marin County, California (10)

San Anselmo Residence by Shands Studio - Marin County, California (11)

Subscribe to our newsletter

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home

Raw concrete, brick, timber, metal and light formed the underlying material pallet from our clients brief. Through a series of structural alterations this Victorian property was extended and opened out to form an elegant and light filled space enhanced by exposing and expressing the construction materials that are usually hidden or covered.

Residential Extension in Reykjavik, Iceland

The clients approached Trípólí with a view to building a small extension on a plot of land originally intended for a garage.

Multi-Generational Family Home by Masparti

This multi-generational family home is designed on a plot which offers a view of the opposite forested slope. This view is preserved both for those entering the top end of the street from the forest, as well as for those who live on the opposite side of the street, as the height of the house is rather low.

Returning Hut Gives a Feeling of Cutting Off from the Noisy City

FM.X Interior Design has designed Returning Hut, a retreat with a simple and clean design that offers a peaceful life away from the city...

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

Set in beautiful Hampshire, the brief for this project was to design a cottage where friends and family could spend long periods of time just next door to the prime residence within the existing Farm.

Recommended Stories