Residential ArchitectureRenovation ProjectsRemodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin’s Barton Hills Neighborhood

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin’s Barton Hills Neighborhood

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin

Architects: Chioco Design LLC
Project: Airole Residence Remodel-Addition
Location: Austin, Texas, United States
Square Footage 2,042 sqft
Photography: Lars Frazer Photography

This project is a remodel-addition of a mid-century home in Austin’s Barton Hills neighborhood. The one-story, L-shaped house built circa 1953 originally had two bedrooms, a kitchen, a small bath, and separate living and dining rooms. Unlike many homes from the era the overall feeling was cramped and dark. Exploratory demolition determined that only the floor slab and original tile flooring could be salvaged due to water damage and failing wood wall and roof framing.

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 2

Chioco Design retained the layout of the original house and augmented it with a split-level addition to the north made possible by a dramatically sloping site. A front wing contains two bedrooms and a full bath backed by a now-open kitchen, dining, and living space. A lofty stairway connector off of the kitchen leads to the addition’s second story master suite and first story garage, as well as a roof deck with views of Austin’s famed Barton Creek Greenbelt. Two additional balconies off of the kitchen and master suite overlook the same.

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 1

A three-sided clerestory was added in the kitchen, dining, and living area not only to provide complete and even light but to gain higher ceilings. The original portion of the house retains its concrete tile floor and the addition has locally sourced and milled Post Oak flooring.

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 3

The kitchen is compact and efficient with a custom blackened steel vent hood surround that also serves as display shelf for glassware and cook books. Painted and clear sealed wood cabinetry offer ample storage while the concrete counter tops and glazed brick tile provide timeless and durable surfaces.

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 4

The bold, blue and graphic pattern of the master bathroom is enhanced by covering both floor and walls of the “wet room” with encaustic concrete tile. This area holds a large shower and a free-standing tub. Gold plumbing fixtures accent this room.

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 5

Using a limited palette of materials, the exterior is a series of interconnecting rectilinear forms clad in vertical metal siding with standing seams, brick, white stucco and clear sealed western red cedar siding.

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 6

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 7

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 8

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 9

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 10

Remodel-Addition of a Mid-Century Home

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 11

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 12

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 13

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 14

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 15

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 16

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 17

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 18

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 19

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 20

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin 21

Islesboro Residence by Andrew Berman Architect

Islesboro Residence is an architectural project that includes a house, a boathouse and a studio. Completed by architect Andrew Berman in 2014, the complex is...

Just BE Apartments Designed with Two Very Different Façades

Project: Just Be Apartments Architects: Arqmov Workshop Location: Ciudad de México, Mexico Year 2016 Photos: Rafael Gamo Just BE Apartments is a residential project completed by Arqmov Workshop in...

Essex Mews Designed Like a 21st Century Alternative to the Classic Victorian Terrace

Essex Mews is a RIBA London Regional Award winning project that was constructed on a former back land site, which was characterised by detached and semi-detached Victorian houses.

Serene Apartment, Guangzhou / Spring Design Office

Nowadays, fast-paced lifestyles are intensifying the tense atmosphere in urban living spaces. This project is a residence situated at the bustling CBD in Guangzhou, China. The client, who is a jewellery design professional, hopes to have a serene living space and is strict about details.

Jenni Kayne House Looks Both Mid-Century and Modern at the Same Time

The design of the Jenni Kayne home incorporated a dismantled 19th century wood barn, where the different pieces were transformed into new elements. Large beams formed the entrance pavilion, siding was used for exterior siding and interior ceilings, the maple granary for new doors

Related Articles