Residential ArchitectureHousesWeekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire

Architects: I-Kanda Architects
Project: Weekend Cabin
Project Team: I. Kanda, S. Chun, C. Sledziona, S. Hien
Location: White Mountains, New Hampshire, United States
Area: 900 SF
Photography: Matt Delphenich

Description by architect: The weekend cabin is perched on a granite outcropping in the White Mountains. It was sited to project precariously over a steep drop-off, allowing dramatic views across the valley at several prominent peaks.

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 1

Instead of leveling the granite ledge, the topography is embraced; the structure is lifted on 9 hand-poured concrete footings – a system selected in order to tread lightly on the sloped site. Working with Fire Tower Engineered Timber and Bensonwood, all framing elements were engineered and pre-cut before being delivered to site wrapped, labeled, and ready for assembly. Minimal trees were cleared to provide specific views through a 24ft wide sliding glass wall by Architectural Openings.

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 2

The cabin was initially conceived as a weekend getaway for 2. However, during the course of the design process, the 2 grew to become a family of 3, then 4. The growing needs of the family required maximizing the footprint while responding to the strictly limited availability of granite on which to build.

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 3

The faceted geometry of the cabin reflects this evolution – a form that is both elemental yet appears to be in constant transformation depending on one’s vantage point. It is shaped both by its surroundings and by its occupants, making a lasting connection between what is there and what is to come.

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 4

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 5

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 13

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 9

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 9

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 11

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 12

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 6

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 8

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 7

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 14

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 15

Weekend Cabin Nestled in the White Mountains, New Hampshire 16

Subscribe to our newsletter

A Cluster of Bungalows: The Dremien Collection by ONG&ONG

Beyond the grand entrance to the gated, mixed-development enclave of Eco Ardence lies The Dremien Collection, a cluster of bungalows, semi-detached and linked houses located in the mature township of Shah Alam in the Klang Valley’s western corridor.

Tropical Eco-Friendly House by Alberto Zavala Arquitectos

Casa Guazuma is a tropical eco-friendly house designed by Alberto Zavala Arquitectos in Villahermosa, Tabasco, Mexico. Description by Alberto Zavala: Weather conditions in the area, the topography and...

Switchback House in Brooklyn by Light and Air Architecture

The Switchback House is a prototype for the new urban family, inverting the traditional row house in two primary ways. One, by replacing a stacked stair with a switchback stair, and two, inserting a dramatic skylight directly above the new vertical stair volume.

Stantec Designs Headquarters for Hospitality Upholstery Leader Valley Forge Fabrics

Architecture/Interior Design: Stantec Project Name: Valley Forge Fabrics Stantec project team: Barbara Savage, Eric Holland, Yi Belanger and Jackie Garcia Location: Fort Lauderdale, Florida, USA Photo Credit: Barry...

Greenwood Heights Rooftop Addition by Ben Herzog Architect

Greenwood Heights Rooftop Addition project focused on adding an additional story to a 3 floor townhouse. Zoning regulations meant that the new addition had to be set back 15 feet from the front wall of the house. This space is utilized as an outdoor deck with an exterior fireplace.

Recommended Stories