PhotographerBoysPlayNice Photography & ConceptResort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

Resort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

Resort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

Project: Resort Spa Residence – Tee House
Studio: CMC architects
Author: Vít Máslo, David Richard Chisholm
Design team: Evžen Dub, Lead Architect / Partner-in-Charge; Daniel Šimpach, Project Architect; Jan Hřebíček, Architect; Lenka Dřevická, Architect; Josef Knotek, Architect
Project location: Čeladná 990, 739 12 Čeladná, Czech Republic
Completion year: 2019
Built-up Area: 2841 m2
Photographer: BoysPlayNice
Text and photos: Courtesy of CMC architects

On the Eastern edge of the Czech Republic, near the Slovak and Polish borders, the village of Čeladná is surrounded by the beautiful landscape of the Beskydy Mountains. Čeladná has grown in recent years with a number of significant buildings, including hotels and resort type spas. The latest addition in the area is the Tee House apartment project located in a golf and equestrian complex. The aim of the investor was to supplement the offer of services of this area with accommodation facilities and wellness. The authors of the architectural solution were inspired by the Beskydy landscape and also by the clear orthogonal division of the purpose-built buildings of the original equestrian complex.

Resort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

The new buildings are configured in an ‘L’ shape, and are in the approximate position of the former purely utilitarian buildings previously occupying the site. The new Čeladná buildings respect the original structure and orthogonal division of this place, and urban configuration is also used to enhance the views from the individual residences. The rooms on the typical floors include generously arranged loggias, which are a distinctive architectural element on the facades of the buildings. This is further emphasized by the setback of the basement floor, which makes the main volume of the building stand out. The upper ‘loft’ part of the buildings are designed as a recess, with a significantly overhanging transversely ‘folded roof’. The visually strong architectural element in the roof shape is design to reflect the relief of the surrounding mountainous landscape.

Resort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

The volumetric design of the Resort Spa Residence is emphasized by the effort to use as few materials and colours as possible on the facade of the buildings. The intended concept of the wooden ‘cut-outs and surfaces, contrasting the base of the dark façade, is achieved through the materials palette – Siberian larch, dark grey ALUCOBOND, dark grey plaster and exposed concrete. The pure geometry of the buildings thus becomes a striking part of the surrounding Beskydy landscape.

Collaborators Resort Spa Residence:
Chief project engineer: CHVÁLEK ATELIER
Managing contractor: H1K
Reinforced concrete construction: Generální dodávky staveb
Windows, alucobond facade: CLEARMONT
Carpenter works: Lukáš Hrabovský
Mechanical electrical plumbing [MEP]: MORYS
Floor surfaces: Floor Experts
General interior contractor: BRICK, realizace interiérů
Audio-video: VT project

Resort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

Resort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

living area, CMC Architects

Resort Spa Residence with Wellness in the Landscape of Czech Beskydy Mountains

bathroom, CMC Architects

terrace, CMC Architects

Trollhus House: Alpine Chalet in Norden, California

Designed by Mork-Ulnes Architects, Trollhus House is a 3,300-square-foot single-family residence in Norden, California driven both by the extreme environmental conditions found at a 6,800 foot elevation and a California sensibility of generous indoor-outdoor living.

An Old Bank Space was Turned into an Apartment in Helsinki, Finland

The modernisation process began in 2008, when the owners of one of the new flats faced an interesting task together with the architectural firm Saukkonen + Partners. Their particular part of the property had previously housed a bank, and converting this space into a home required a radically different layout.

Neville St Residence by Chan Architecture

Located on a small residential site in the bayside suburb of Middle Park, this project sought to renovate and restore a single fronted Victorian terrace house as well as provide additional accommodation to the rear.

Ecopark Penthouse by iHouse / Vietnam

Ecopark Penthouse designed by iHouse is a residential project located in Hung Yen Province, Vietnam. Project description: Optimizing the home owner’s aesthetic personality and bringing...

Related Articles