Restaurant Interior DesignRestaurant 34 Inspired by the “Art Nouveau” Movement

Restaurant 34 Inspired by the “Art Nouveau” Movement

Restaurant 34 Inspired by the “Art Nouveau” Movement

Project name: Restaurant 34
Office: REM’A
Architects: Romeu Ribeiro, José Pedro Marques
Location: Guimarães, Portugal
Conclusion year: 2021
Build Area: 175,00m2
Photographer: Ivo Tavares Studio

The assignment arose from the client’s need to move an existing restaurant to a larger space, without losing some of the characteristics of the old venue – intimate, with green and wooden elements that confer the restaurant its own identity.

Restaurant 34 Inspired by the “Art Nouveau” Movement

floor plan

This condition drove us to explore an aesthetic-spatial concept that implied a deconstructed approach from the “art nouveau” movement; from chromatic characteristics (brown/green), to the curved/ondulating and asymmetric forms that shape the spaces, the repetition of decorative elements (wood of the ceilings and moldings) instead of the “intertwined” elements so typical of this artistic movement, as well as the use of plants, all of which are detached from the project’s structural elements.

34 Restaurant Inspired by the “Art Nouveau” Movement

The new space, located in the very historical center of the city of Guimarães, is characterized by a typically medieval plot that defines the building with an irregular geometry, which tapers down to the patio. Given this spatial characteristic, we decided to outline the rooms with elements at the floor and ceiling levels, by means of long sofas, with parallel ceiling mouldings, which allowed us to embed technical infrastructures. We intended this option to allow the space to flow and to dilute the feeling of spatial irregularity. Within these elements, we explore a duality between brand identity and construction identity: on one side, the building’s original masonry (in some cases, after removal of coatings added over the years), which reminds us of its original construction, and on the opposite wall, the green elements, the brand identity.

34 Restaurant Inspired by the “Art Nouveau” Movement

facade, section

Restaurant 34 Inspired by the “Art Nouveau” Movement

The wooden ceilings, framed by the aforementioned perimeter mouldings, are intended to recreate the atmosphere of the old restaurant, taking advantage of the longitudinal direction of the rooms to give a sense of depth, as well as allowing the lighting hangers to move slightly, depending on the location of the tables. The project covers the first three floors of the building, the first room on the first floor, the kitchen on the second floor (between rooms) and the second room with a lounge area on the third floor with toilets located on the transition levels between floors.

34 Restaurant Inspired by the “Art Nouveau” Movement

The conceptual matrix is strongly implemented in the rooms, with the exception of the derivation made in the lounge area that serves as an antechamber for the 3rd floor room, the only orthogonal space that tends to cause surprise effect on the privileged view to the Praça do Toural, in the very heart of the city of Guimarães.

34 Restaurant Inspired by the “Art Nouveau” Movement

34 Restaurant Inspired by the “Art Nouveau” Movement

34 Restaurant Inspired by the “Art Nouveau” Movement

34 Restaurant Inspired by the “Art Nouveau” Movement

Lookout House, California / Faulkner Architects

The building site had a significant influence on the design for the Lookout House. Layered with intense geologic history at the base of a three-million-year-old volcano, the site is a north-facing 20-degree slope with equal parts refuge and prospect at 6,300 feet above mean sea level.

House on Beach / Bamesberger Architecture

Perched above Lake Michigan and surrounded by the Indiana Dunes, House on Beach captures the essence of a modern lake home. Early discussion with the clients, both architecture enthusiasts, focused on highly functional spaces, natural materials that would age well ...

Pacific Pavilion by Studio John Irving Architects

The Pacific pavilion opens out in two directions, to the east (ocean) and to the west (farm). The views in both directions seem to go forever, the rolling hills give the ocean views a run for their money. The remote location meant the project needed to be manage extremely well and it also needed to fit within a challenging timespan.

Schlesinger Group Modern Office Space

Approaching a lease expiry in a period building, Schlesinger Group took the opportunity to move to a more modern space to suit their business needs in Holborn.

Cattail Residence / Carney Logan Burke Architects

The clients, part-time residents of Jackson Hole, were already familiar with the golfing community south of town when they purchased a 2.3-acre lot and approached CLB Architects about designing a legacy residence.

Related Articles