Residential ArchitectureApartmentsRoom in the Roof by Variant Office

Room in the Roof by Variant Office

Room in the Roof by Variant Office

Project: Room in the Roof
Architecture & Interiors: Variant Office
Structure: Ian Harben Consulting Engineers
Main Contractor: Construction Management by Ecovia Build
Joinery: Joaquim Patricio
Metalwork: Bradwell Blacksmith
Bespoke Lighting: Variant Office
Tiling: Reed Harris & Marakkech Tiles
Location: Kilburn, London, United Kingdom
Size: 120 sq m
Completion: October 2020
Photo Credit: Rachael Smith

Variant Office were asked to convert a loft in Kilburn. The family was keen to extend their modest 1.5 bedroom property into a 3-bed family home. Their instinct was to convert and sub-divide the loft into a series of bedrooms with the living spaces on a reconfigured lower floor. We felt that it would make better sense to use the 4 metre high space at the ridge by flipping the plan and have the living spaces in the converted loft. We flipped this strategy to provide a grand room in the roof.

kitchen, Variant Office

As part of the works we refurbished the entire property, upgraded the insulation throughout and installed a mechanical ventilation & heat recovery system to improve the energy efficiency of the house.

Room in the Roof by Variant Office

A restrained palette of natural materials in oak, birch ply, and blackened steel was used to create a light airy home for the family.

Room in the Roof by Variant Office

bedroom, Variant Office

Room in the Roof by Variant Office

Room in the Roof by Variant Office

stairs, Variant Office

St Andrews Beach Villa / Woods Bagot

Retrospective and contemporary, St Andrews Beach Villa demonstrates the enduring potential of architecture and its ability to respond to climatic and natural sand dune diversity. After 20 years of incremental and major additions, various manipulations and with a weather-worn patina ...

Casa Quinta San Miguel / MoGS

The Casa Quinta San Miguel is located on the western outskirts of Buenos Aires in a low density residential area characterized by it’s irregular urban fabric and use for weekend houses.

Spanish Farmhouse Revived with Perfect Mixture of Traditional and Modern Minimalist Design

Located in a small valley of Vallés in Catalonia, this Spanish farmhouse was reborn a few years ago with the creation of horse stable linked to the property. The starting point for the grand renovation was a three-floor building with austere structure and following the lower height buildings added throughout the time around it.

Modern and Practical Addition to an Existing Californian Bungalow

This addition to an existing Californian bungalow in Brunswick West was from the outset an exercise in ‘quality over quantity’. For the clients, a creative couple with a teenager, achieving ‘more space and lots of it’ was never the goal, rather, opting for considered, flexible spaces that would adapt with them as a family.

Related Articles