Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Project: Restaurante Barril
Architects: Paulo Merlini Arquitectos
Location: Valongo, Gondomar, Portugal
Year: 2020
Area: 150.00 square meters
Photo Credits: Ivo Tavares Studio

Owner of a house with more than nine years of existence and armed with an entrepreneurial spirit that is natural to him, the client approached us with the problems well outlined. He intended to grow the house in order to reduce the waiting time of the clients, a space with a strong character that would fit with the remaining corporate image of the company and solve the problem of noise that arose whenever the house was full.
Thus, with the problems well defined, we began by analyzing the corporate identity of the company, and quickly concluded that it should be designed so as to be able to transport the client to the gloomy environment of a wine cellar.

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Taking into account the pre-existence of the site and taking advantage of a series of structural constraints, such as pillars and sanitation pipes, we created a logic of arched porticos that reinforce the idea of a winery. We covered one of the walls with a mirror, taking advantage of the repetition of the arches, thus creating the illusion of a space of great amplitude.

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

In order to reinforce the sensation of a winery, we opted for the use of textured materials and dark colors. These characteristics allow a greater spatial expression, by the expressive play between light and shadow, but above all help to solve one of the most common problems in successful restaurants, the excessive noise caused by the sound of reverberation. To solve this problem, knowing that sound works like a ping-pong ball, we designed a roof made of pine wood slats, with a color velvet finish, 20mm apart from each other, and on the top of these slatted panels we applied acoustic absorption material. With this little trick, we transformed the whole ceiling into a sound absorbing panel, managing to reduce the reverberation noise by over 80 %.

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Regarding lighting, we have opted for the application of a series of shallow light projectors to the arches, taking advantage of their formal expression and reinforcing their presence in space.
As a complement to indirect lighting, we have designed a series of lamps with a strong visual character, which controlled by means of a rheostat, allow the adjustment of the amount of light required in the space, multiplying the possibilities of its use.

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Restaurante Barril, A Restaurant Inspired in the Typical Portuguese Wineries

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light

The concept for the Waiheke house was to create a central grand space, surrounded by smaller spaces, somewhat like a church in the center of a small village. The “church“ which resembles a traditional boatshed shape, consists of a singular open space created by parallel precast concrete walls ...

Timber House with Gable / mia2/Architektur

„Timber House with Gable“ is located on a slope site on the edge of a small settlement with a beautiful view on Pyhrn-Priel-Region, an alpine region in Upper Austria.

Alpine Noir Chalet / Casework Design Studio

When you think of mountain cabin, modern and funk aren't words that come to mind. So we jumped at the opportunity when our clients talked about their dream of a small, modern chalet. Words like alpine, funk, and gezellig drove the design direction.

House H in Madrid / ABIBOO Studio

House H is located in an affluent area in Madrid. The house has a floor area of 14,000 sq. ft. (1,300 sq. m.) and is the answer to the broad and diverse functional needs of the client, a well-known international sportsman.