Restaurant Interior DesignFaber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan

Designer: Faber Design & Architecture
Project: Lasan Restaurant / Indian Restaurant
Location: Birmingham, United Kingdom
Area: 270m2 (2906sq.ft)
Photography: Courtesy of Faber Design

If you’re looking for your typical Indian restaurant, look elsewhere, because thanks to an extensive makeover, Lasan is anything but average. Famously the winner of Gordon Ramsay’s the F Word in 2009, it has been delighting Birmingham diners since 2002 from its home in the historic Jewellery Quarter.

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan 1

The agency responsible for its recent transformation, including a completely redesigned (and relocated) bar area, is Faber Design & Architecture. Specialising in interior design and branding for the F&B sector, Faber works with bars, restaurants and hotels across the UK to create unique, memorable and cohesive design concepts. Led by creative director Tony Matters, a designer with almost 20 years’ experience, Faber has “completely reimagined what was a tired space lacking a clear identity, and created an elegant, stylish restaurant and bar, centred around the customer experience,” says Tony.

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan 2

A key part of this customer-focussed metamorphosis was a total rethink of the bar area. Originally located in the main dining room, the layout gave the impression it was for diners only. In its new position, the dramatic U-shape design with nostalgic brass detailing has become a real focal point. It’s one of the first things guests see as they enter the restaurant, cultivating a sleek, cocktail-bar feel as you walk in. This new layout has also enhanced the overall experience for diners by creating a more peaceful environment to enjoy dinner, away from the hustle and bustle of bar traffic.

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan 3

Lasan may have had a complete refurb, but Instead of that shiny, pristine feel you usually get from a newly refitted venue, it somehow feels as though it has always been this way. “We wanted a timeless space which would appeal to all ages,” explains owner Jabbar Khan, “where you could be a youngster or a more mature person, but still feel you are in the right place. That comes with something that is designed to be timeless, not to fit in with a fad. That’s what good design should deliver.”

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan 4

This sense of authenticity and classic elegance is exactly what Faber was trying to achieve with the redesign. “We wanted to create a sense of history and a design that would really stand the test of time,” says Tony. “We achieved this by choosing classically inspired lighting and combining traditional hardwood flooring with deco-style geometric tiling. We also used luxurious but elegant materials such as marble, brass and wood to provide that sense of durability and opulence you associate with older buildings. Even the wall art tells a story and adds to that feeling of longevity.”

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan 5

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan 6

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan 7

Gate Lake Chalet by Boom Town / Canada

Gate Lake Chalet was completed by Canadian studio Boom Town at the end of 2015. Description by Boom Town: Located on the shore of the...

Urban Duplex Nam in Tel Aviv by Gerstner

Designed by Gerstner, the Nam Apartment is a contemporary home embedded with industrial elements of décor. Description by Gerstner: This urban duplex in the heart of...

Each Room of This House Communicate with a Terrace: San Esteban House

San Esteban house is a family home designed by Santiago-based Bedodo Studio (architect David Bedodo). The house has an area of 140 square meters and each...

Monterey Residence, Hermosa Beach / Blanchard Fuentes Design

Patinated copper and bronzed iron are richly defined against the subtle uniformity of cream colored plasterwork. A clear grained Cedar scrim finished in a natural hue of pale rose add a neutral element to the overall composition.

Loft Sucre in the Attic of a Former Distillery Built in 1916, Barcelona

Loft Sucre was designed by Spanish studio Barasona Diseño y Comunicacion and is located in an industrial building that served as a distillery in 1916, near...

Related Articles