Restored Farm Building / Studio Contini

Restored Farm Building by Studio Contini (1)

This small farm building was restored by Italian studio Contini Architettura.

Description by Studio Contini: This construction is located in Tufi d’Agna, a small settlement in the mountain town of Corniglio, inside of the Tuscan-Emilian Appenine recently recognized by the UNESCO as a MAB (Man and the Biosphere Programme) reserve.

Restored Farm Building by Studio Contini (5)

The small building, a farm building once used to shelter the shepherds and animals, was recovered as a refuge where the residential use, considering the remote location and the difficulties to achieve it, is sporadic and linked to the summer period.

Restored Farm Building by Studio Contini (15)

This condition, together with the availability of spring water and undergrowth wood, led to choices that sustainability goals are achieved while maintaining and restoring the original character of the building before the work was in a state of severe degradation especially for the wooden parts of the cover subject to leaching and the precarious conditions of the mantle, and using recovery techniques traditional integrated with the sun and the necessary technological components, in order to maintain appearance of simple construction rural placed on the lawn. In this view of maintaining the historical witness, the perimeter walls of stone have been recovered and consolidated without using isolations.

Restored Farm Building by Studio Contini (9)

The building is completely made independent in terms of energy through the placement of a photovoltaic system consisting of 12 panels of 290W placed on the cover of the wooden portico and connected to 8 gel storage batteries of 3kW each one.

Restored Farm Building by Studio Contini (10)

The produced electricity is used for lighting, induction plates, water heating and operation of electric radiators for heating, supplemented by a wood stove with a power of 6.5 kW.

Restored Farm Building by Studio Contini (8)

The water supply for the health needs is secured by a pool of storage fed by a spring located in proximity of the building. The waste disposal system of sewage takes place through a phytopurification system.

Architects: Studio Contini Architettura
Architect in Charge: Marco Contini
Collaborators: Sara Chiari, Matteo Zaccarelli
Location: Corniglio, Parma, Italy
Area: 68.0 sqm
Photographs: Sandro Tessoni

Restored Farm Building by Studio Contini (7)

Restored Farm Building by Studio Contini (4)

Restored Farm Building by Studio Contini (3)

Restored Farm Building by Studio Contini (6)

Restored Farm Building by Studio Contini (11)

Restored Farm Building by Studio Contini (12)

Restored Farm Building by Studio Contini (13)

Restored Farm Building by Studio Contini (14)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Single Storey Extension and Renovation to a 1960’s House

Kate's House is a single storey extension and renovation to a 1960's house, entered through a side courtyard sanctuary which separates the retained part...

Microsoft Building 83 by Bora Architects & Interiors

Constantly evolving the workplace for their employees, Microsoft set out to create new standards for work and collaboration in the building. Starting with an existing base building design, Bora Architects reconceived the typical central atrium ...

ZEB Pilot House – Zero Emission Building by Snøhetta

Located in Larvik, Norway, ZEB Pilot House is a Zero Emission Building designed by Snøhetta Architecture and Design. Description by Snøhetta: Plus House Larvik is a pilot...

Tel Aviv Duplex Apartment / Blatman Cohen Architecture & Design

The duplex apartment is located on the 13 and 14 floor of one of the high rise buildings at the old north part of Tel aviv. ‏The entrance level which is on the upper floor of the duplex consists of a living room, a kitchen and master bedroom with shower and toilet.

Tierwelthaus – Wildlife House by Feldman Architecture

The name Tierwelthaus, or ‘Wildlife House’ evolved from the unique relationship between the home and the land. A heavily used deer trail passes into the canyon to the north and a screech owl who had taken up quarters within the structure during construction now frequents the property.

HubHub Co-Working Space in Prague / Studio Perspektiv

Located in the very heart of Prague, on the corner of Na Příkopě and Panská streets, HubHub's first branch has just opened its gates this September. Studio Perspektiv, Prague based team of architects and designers, ...