The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

- Advertisement -

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

Project: The Sile House
Architects: JM Architecture
Author: Jacopo Mascheroni
Location: Jesolo Lido, Italy
Year 2019
Photo Credits: JM Architecture

The Sile House is part of a nine single-family residences in the beach town of Jesolo Lido, Italy, and it’s built adjacent to the JMA-designed Jesolo Lido Pool Villa. This two-patios house has been developed to allow a strong relationship between inside spaces and outdoor areas, with the goal of visually reading the entire length of the small plot on which it is built.

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The indoor living area, as the master suite on the upper level, have a mostly transparent enclosure facing two different-sized patios. The swimming pool, cladded in white mosaic glass tiles, runs on the South side of the main court, intersecting the building in order to gain length and at the same time proximity to the indoor sitting area. The smaller court on the opposite side has an intimate dimension with olive trees placed for shading as well as for privacy from the adjacent street.

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The interior ground level is organized with a large open space that hosts kitchen, dining and sitting area, and with a more private wing with two bedrooms, one bathroom and a laundry room.

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The upper level is entirely taken by the master suite with a transparent shell on three sides. The centrepiece is a lacquered MDF box that contains the walk-in closet and part of the master bathroom. The long terraces that surround this floor are shaded by vertical metal panels and horizontal slats screen, which allow a high level of privacy.

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

To emphasize the connection of indoor and outdoor areas, the floors have been designed to be as similar as possible, with solid teak decking for the outside areas and engineered teak planks with V groove joints for the interiors. The indoor and outdoor planks have also the same width, in order to maintain the same pace all along the entire length of the plot.

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The dropped ceiling hosts motorized roller shades that can disappear for maximum continuity of indoor-outdoor spaces, as well as the fully integrated air-conditioning system with linear diffusers and hidden intakes. The solid-surface kitchen and all the interior millwork are custom designed to result as much as possible integrated into the architecture.

staircase, Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

Energy efficient solutions like the geothermal heat pump and the photovoltaic panels installed on the roof allow enough power for the radiant floor heating and the air-conditioning systems; these features, along with the solar panels, the high performance glazing, the thick insulation and the home-automation system, elevate the project to “zero emission” standards.

plan

bedroom, Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

bathroom, Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

pool, Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

terrace, Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

pool, Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

The Sile House in the Beach Town of Jesolo Lido, Italy / JM Architecture

- Advertisement -

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details

In order to accommodate new owners, this 1908 flat needed a transformation. After several partial renovations throughout the years, the dwelling had a dark and busy 1990s feel.

Elegant Condos XACT with a superb rooftop terrace

Verdun (Montreal)-based DAG Interior Design has completed the interior design project called Condos XACT. DAG Interior design was launched in 2001 by Andrée Goupil, a...

Charming Traditional House Gets a Modern Extension

On the vast Lac Ouareau, located near the town of Saint-Donat, sits a charming traditional house surrounded by birch trees. The owners, a dynamic stepfamily, commissioned ACDF to design for their many children a larger area to play and relax.

Fauna Lamp by MID / Adaptable Lamp is Moulded to Fit Various Settings

The Fauna lamp by MID can change shape over time and become an integral part of the home ecosystem. It can adapt to its...

Great Britain Apartment / Leopolis Architecture Group

Great Britain Apartment was designed for the young couple that keeps up with times and soon plans to expand their family. The apartment is located...

LA Glamour is a Sophisticated and Bold Concept by Studio Tate

Studio Tate completed this comprehensive apartment renovation for a penthouse in the Melburnian complex, overlooking the Shrine of Remembrance and the botanical gardens. Our clients...

Oak Lane House in Rural Suffolk / Cassion Castle Architects

Inspired by local farm buildings, the exterior at ground floor level is entirely masonry (knapped flint with steel corners) while the exterior at first floor level is clad in black timber. The ground floor of the Oak Lane house is separated into wings which define external spaces around the building.

San Anselmo Residence / Charlie Barnett Associates

San Anselmo Residence is a new 4,500sf modern house. After years of seeking the perfect site to build their retirement home, the couple settled on a knoll overlooking Mount Tamalpais.

Coastal Architecture and Interiors that Celebrate All Things California / Studio Schicketanz

As one of the Central Coast’s leading architecture and interior design firms, Studio Schicketanz is sought after for its sensitive approach to the landscape, sustainable architecture techniques, and sophisticated yet comfortable interiors.

The Remains of an XVII Century Cottage Encapsulated in a Modern Home

The decision to encapsulate the remains of the 17th century cottage with almost everything left intact, including the dry ivy branches and the trimmings, in a modern house is both bold and brave and is successfully carried out by the project team.

Bar House in New York / Audrey Matlock Architect

The Bar House site is 13 acres of gently sloping land abutting a 500 acre protected forest preserve. Access to sunlight and views informed our strategy to locate the structure at the site’s highest elevation. Two linear volumes are stacked in perpendicular fashion.