Retreat on a Pond’s Edge by Elliott Architects

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

Project: Retreat on a Pond’s Edge
Architects: Elliot Architects
General Contractor: Acorn Builders
Structural Engineer: Becker Structural
Interior Design: Stephen Peck Design
Photography by Trent Bell
Text by Elliot Architects
2020 – Honor Award, AIA Maine

Access to the residence is via a winding gravel road, through dense forest with occasional glimpses of the pond. Arriving at a small parking area, the “Retreat on a Pond’s Edge” remains hidden behind a stand of spruce. A narrow boardwalk beckons, the walkway turns, and after slipping between two large boulders, the house and studio are finally revealed.

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

The main living spaces and master bedroom hover above the forest floor, capturing framed views into the surrounding woods and the pond’s edge. Tucked below, a small study takes in the mossy foreground. A suite for guests and a second study are connected by a covered boardwalk and a cantilevered screen porch.

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

A muted material palette and flat roofs allow the building to recede into the shadows of tall pines, barely visible from the water. From within, however, the house is marked by warmth and whimsy. Art and furnishings from around the world map the owner’s journey to this place.

kitchen, Elliott Architects

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

living room, Elliott Architects

bedroom, Elliott Architects

bedroom, Elliott Architects

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

Retreat on a Pond's Edge by Elliott Architects

Must Read

i.s.m.architecten Have Transformed a Row House into a Light-Filled Family Home 8

i.s.m.architecten Have Transformed a Row House into a Light-Filled Family Home

AV is a renovation of a row house in Sint-Niklaas. Starting from a typical Belgian situation of historically grown extensions, the first step was to sanitise the existing building and bring it back to its former self.