Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest

Architects: Elliott + Elliott Architecture
Project: House on a Cove
Architect in Charge: JT Loomis
Project Team: Bruce Norelius, AIA; Matt Elliott, AIA
Location: Brooksville, Maine, United States
Photography: Trent Bell Photography

This 2,500 square foot house responds to the clients’ desire for a contemporary retreat, low maintenance home that is open and light-filled. Fronting Smith Cove, a secluded deep water anchorage ideal for boating and kayaking, the site is densely wooded with filtered ocean views to the north. It slopes gently towards the water and is interspersed with ledge outcroppings.

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 1

Natural light informed the section of the house, with high south-facing windows and an inclined roof on the backside that draw light into the narrow bar that overlooks the ocean.

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 2

A variety of outdoor spaces, including a screened porch and sunken terrace, animate the site at different times of the day. The house is low-slung and quietly recedes into the landscape; at times it seems a ruin, in danger of being consumed by the native groundcover. From the entry, little is revealed, but once inside the site reasserts itself. The vegetation, in such close proximity to the house and seen through low windows, intrudes upon the internal space. The minimalist interiors and cool color palette welcome it.

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 3

Industrial components were used throughout the house, inside and out. These include a commercial curtain wall system, polished concrete floors, stainless steel and zinc wall panels, and textured stainless steel stair treads. Detailing is reductive, supporting the minimalist aesthetic.

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 4

The exterior is clad in painted aluminum panels and unfinished wood that will gray over time. The materials, while cool and industrial, direct attention away from themselves and toward the natural environment. The kitchen is the exception, which in bright red provides a colorful and unexpected counterpoint to its more neutral surroundings.

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 5

The house follows the contours of the site, stepping with it to maintain a direct relationship to the topography. Material choices, inside and out, were driven by a desire for minimal maintenance and for their ability to merge with the landscape. The landscaping, consisting exclusively of regional plants, arrays vegetation tight against the exterior envelope further obscuring the distinction between inside and out.

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 6

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 7

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 8

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 9

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 10

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 11

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 12

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 13

Maine Contemporary Retreat in a Scenic Cove Surrounding by a Dense Forest 14

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building 4

The Corrie House Was Designed on the Remains of a Former Church Building

Our Corrie house project combines the old and new in an outstanding location on the shore of Loch Torridon. The core of the project is formed from the remains of a former church building
Higher Ground by DesignOffice 5

Higher Ground Restaurant / DesignOffice

DesignOffice were commissioned by Nathan Toleman and the team behind Top Paddock and The Kettle Black to create " Higher Ground ", a new...
Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio 2

Live-Work Apartment in Rome by Brain Factory Studio

In the design of an architectural firm, conceived primarily as a workshop of ideas, as a testing laboratory, creativity and attention to detail, we can only expect a review of the classic concept of studio.
Venice Micro Apartment

Venice Micro Apartment by Vertebrae Architecture

Designed by Vertebrae Architecture + Design, the Venice Micro Apartment fits all living program (eating, sleeping, lounging, bathing) into a compact 330 square feet...
A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

The site is situated at the edge of the village, adjacent to a forest park. Backed by the mountain, endowed with greenery, its peace and quietness inspired the designer Jin Feng, and the silhouette of a reclusive white hillside family house appeared in his mind.

More Articles Like This