Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina

Architects: Modelart Arhitekti
Project: Rilak Family Residence
Project Team: Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović
Lead Architect: Vladimir Bosančić
Collaborators: Aleksandra Pavlović, Milan Atanasković, Vladimir Mijović
Location: Alibunar, Serbia
Completion Year: 2017
Built Area: 150m2
Photography: Vesna Stojaković, Stefan Ivković ( image1)

Rilak family residence in Alibunar, Serbia, was designed as a vacation house, fully equipped for longer stay for a family of four.

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 3

Functionally, the house consists of ground floor and attic. The ground floor is dominated by spacious living area, including living room, dining area and kitchen, connected with a terrace facing the courtyard. In addition, there is a bedroom with a separate entrance and a bathroom. In the attic there are three bedrooms, connected with the gallery space. The investors’ wish was that the entire family can spend more time together, resulting in open ground floor, where the living room and dining room together constitute the main gathering area.

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 2

The geometry of the house is inspired by the traditional house in Vojvodina, placed longitudinally along the street front, thereby achieving “openness” of the house to the backyard. The investors’ desire was to connect the house and the yard into a harmonious and inseparable whole, which was achieved through a 9 m long portal, which dominates the south, courtyard side of the house. By opening the glass portals, living room extends to a terrace area. This portal also enables good illumination of the house and views of the garden.

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 3

The slightly reflective black facade brick, combined with a dark tile as a roof cover, gives the house a monolithic look, partly “broken” with yellow details and glass surfaces. Reflective bricks make different effects during the day, depending on the brightness and viewing angle. As a contrast to dark outer appearance, the interior of the house is significantly brighter, thanks to its bright tones and large glass surfaces. The open part of the living room with the gallery provides additional daylight, which was also one of the demands of investors.

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 4

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 6

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 7

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 8

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 9

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 10

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 11

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 12

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 13

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 14

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 15

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 16

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 1

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina 17

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Charming 86 Sqm Apartment in Kiev Designed for a Cinema Fan 2

Charming 86 Sqm Apartment in Kiev Designed for a Cinema Fan

Boho Studio has completed this charming 86 sqm apartment interior for a young man who is a huge cinema, comics and media art fan. The main idea was to create spacious and welcoming living room.
Light-Filled Eco Villa with a Minimalist Interior and Exterior Design 2

Light-Filled Eco Villa with a Minimalist Interior and Exterior Design

i29 interior architects worked on the interior of a eco-villa which was designed by Paul de Ruiter architects. A minimal approach to the materialisation and detailing of the building is a core value of both the interior and exterior design.
Slate Cabin is a Writer’s Retreat Perched on the Edge of Snowdonia National Park

Slate Cabin is a Writer’s Retreat Perched on the Edge of Snowdonia National Park

Slate Cabin is a writer’s retreat perched on the edge of Snowdonia National Park in Mid Wales, United Kingdom. The building is set in a lush green valley that is ringed by barren, windswept hills and grazing pastures.
YAD House, Barcelona / Goko Studio

YAD House, Barcelona / Goko Studio

YAD House is located very near to Barcelona, where it breathes purer air filtered through the Sierra de Collserola that separates it from Barcelona.
Parkville Townhouses by Fieldwork Project 2

Parkville Townhouses by Fieldwork Project

This four townhouse development presents a highly site responsive design with a strong ESD focus, characterised by fundamental principles such as its strong emphasis on internal amenity, privacy, access to light and significant landscape planting.

More Articles Like This