David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

Project: David Street House
Architects: Murray Legge Architecture
Design Team: Murray Legge, Lincoln Davidson, Travis Avery, Benjamin Kaplowitz, Luca Senise
Builder: Green Places
Engineering: Duffy Engineering
Location: Austin, Texas
Size: 2000 sf new construction
Year Completed: 2018
Photography: Leonid Furmansky
Text by Murray Legge Architecture

This project began with two families purchasing a large Central Austin property and subdividing it into two narrow lots to build new homes on – we were hired to design one of the homes. The clients, a young creative couple with two small children, wanted a modest house with three bedrooms, two bathrooms, and ample living spaces with strong connections to private outdoor rooms.

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

The site is in a bustling neighborhood, near a major university, so the house was set on the site to create a private side-yard the family could use as an extension of the main living space. A wall in front of the house creates a private courtyard off of the front rooms and protects them from view. Meanwhile a tectonic screen porch sits in the backyard, in contrast with the solid mass of the house in front.

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

The David Street house is a mass that is carved – creating deep, shaded, openings that connect to the outside. The entire building is rendered in natural grey stucco, producing a solid sculptural form. Shadows from the surrounding trees play across its surface throughout the day.

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

The ground floor plan is conceived as a series of open interconnected spaces arranged around a central stair and utility core. The spaces are divided by Douglas Fir cabinetry, with a continuous ceiling. The cabinets divide the space into various uses (kitchen, study, living, and TV room) while maintaining the feeling of a large open room. An internal light-well brings daylight into the center of the house and connects the two floors, creating a surprising vertical opening through the house.

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

The second floor contains all three bedrooms, connected by a “bridge” that overlooks the kitchen. Each bedroom has direct access to an exterior patio or deck. “Pop ups” on the roof bring in plentiful daylight from above and create compelling space in otherwise small rooms.

kitchen, Austin / Murray Legge Architecture

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

living room, Austin / Murray Legge Architecture

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

bedroom, Austin / Murray Legge Architecture

bedroom, Austin / Murray Legge Architecture

terrace, Austin / Murray Legge Architecture

bathroom, Austin / Murray Legge Architecture

terrace, Austin / Murray Legge Architecture

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

David Street House, Austin / Murray Legge Architecture

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Machiya House Inspired by the Traditional Japanese Townhouses of Kyoto

Machiya House beautifully blends old with new in a Sydney heritage setting. Inspired by the traditional Japanese townhouses (Machiya) of Kyoto, its private and public domains discreetly co-exist, with layers of screening and curated openings to draw in light and engage the streetscape.

A beautiful Italian style garden by EPT Design

The Californian company EPT Design has projected this beautiful Italian style garden starting from the owners' desire to have a place where relaxation and...

Kazoo House in Melbourne / Architects EAT

Kazoo House is a single-family home designed by Melbourne-based Architects EAT. Albert Mo and Eid Goh established their office in South Yarra, Melbourne in 2000,...

Belle Epoque Residence by DreamDesign

Belle Epoque Residence is a luxurious home designed by Ukrainian studio DreamDesign. This interior is simply like no other, we never have been or will...

Lightful Family Apartment with Open Communal Living Space

Our studio, recently completed this apartment renovation, bought by a young family of four. The owners wanted a flat fitted to their modern lifestyle with open communal living space.

Lake Michigan House / Dirk Denison Architects

The midpoint of the Lake Michigan house is anchored by a sculptural glass-enclosed spiral stair, which creates a dynamic visual connection with the exterior, continuously reorienting the occupants’ position between the house and its landscape.