Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia

- Advertisement -

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia

Architects: Modelart Arhitekti
Project name: House in Smilovci
Lead Architects: Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović, Bojan Mitov
Digital design: Marko Vučić, Digital Design Center
Project location: Smilovci, Dimitrovgrad municipality, Serbia
Completion Year: 2017
Gross Built Area (square meters or square foot): 111m2
Photo credits: Stefan Ivković

The main challenge when reconstructing and extending the old family house into a holiday house was utilising the existing local advantages – natural and built environment. The plot is located in low-urbanized area by the local road Smilovci – Protopopinci, at the foot of Stara Planina Mountain, near Smilovci Lake.

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 1
Old House

Existing house, although constructively preserved, functionally didn’t meet the needs of the client, so it had to be adapted and extended. In addition to replacing the old roof construction and expanding the building to the backyard, landscaping was also renewed, at the entrance to the plot, as well as in the backyard.

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 2

Functionally, house is divided into ground floor (containing living room, kitchen with dining room, and terrace), and loft (with three bedrooms and bathroom). The access to the house is on the northern side, while the southern side of the existing house is extended with a terrace, which is an inter-space between the interior and backyard. Extended parts of the ground level are cladded with stone tiles from local quarry. The upper level is partly covered with wooden planks, making an interaction with gables on surrounding houses, which are usually covered with wood.

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 3

On the outer side of the terrace, there are mobile perforated panels, with function of sun protection. These panels are perforated using digital design and fabrication, inspired by geometry motifs of ćilim, traditional carpet from East Serbia. In this way, the play of light and shadows is enabled, creating different light effects on the inside surfaces.

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 4

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 5

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 6

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 7

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 8

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 9

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 10

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 11

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 12

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 13

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 14

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 15

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 16

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 17

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 18

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia 19

- Advertisement -

Easy and Minimalist Living Style: White House by AD Architecture

This white house is located in a community that is far away from the downtown and rural area. Here we can see a large farmland and a branch of Han River outside the window. In terms of design, our philosophy is to create a minimalist white house with the simplicity and purity of black, white and gray,...

Redmond Ranch Gets Three Modern Additions and Stylish Interiors

Situated on the edge of a canyon overlooking the Deschutes River, the existing Redmond ranch house lacked personality, unlike its charismatic owners. Three modern additions redefine the structure and create a more functional plan for the retired ranch owners.

Attractive loft apartment with an interior design made by Pavel Vetrov

In the last years, the loft apartments have gained much popularity, attracting more through the comfort sensation and through the fact that they allow...

Refugi Lieptgas: Fascinating Concrete Cabin in the Swiss Alps

Refugi Lieptgas is a fascinating concrete cabin designed by German architecture studio Nickisch Sano Walder Architekten. The concrete cabin is situated in Flims, in the Swiss Alps, it is entirely built of concrete and has an area of 40 sqm.

Folium Restaurant in Birmingham City Centre / Faber Design

Folium is a new fine-dining restaurant in Birmingham’s Jewellery Quarter and the brainchild of renowned chef, Ben Tesh.

Team Living House in Downtown Tokyo

Team Living House is an apartment with a natural and simple beauty, located in downtown Tokyo, designed by Masatoshi Hirai Architects Atelier. Team Living The client...

FM House by La Errería Architecture Office / Spain

Located in Alicante, Spain, the FM House was renovated by La Errería Architecture Office to become the home of a young family. Description by La...

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway house is a two-family home in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and greenery

Bright Family Home Designed Behind Historic Façade

When Stijn and Annemie bought the listed school façade (anno 1908) with the vacant piece of land behind, they were already the fourth owners in a row. The other buyers hadn't found a proper solution to build a contemporary house behind this facade.

Eco house with renewable energy production

The start of this eco house project dates back to a personal experience encountered by the client, Dr. Jung Soik, a cultural curator and...

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects

Situated on the West side of Vancouver, on a 50’ wide lot, this family home was formed to fit quietly within an established mixed neighborhood. Sitting on a gently sloping site with oblique downtown and mountain views, the Mackenzie Heights House ...