RJA Apartment / Dash Marshall

RJA Apartment , Dash Marshall

Project: RJA Apartment
Architectural designer: Dash Marshall
General Contractor: Structure NYC
Location: Brooklyn, United States
Year 2018
Photography: Mark Wickens

Description by Dash Marshall: With apologies to Robert Frost, if good fences make good neighbors, do good walls make good relatives? That’s the question we set out to explore with this family of five interventions, each a meditation on the qualities and role of walls.

RJA Apartment , Dash Marshall 1

PERFORATED
In the entry hallway we wrapped an existing wall with new wooden fins that are perforated into an oversized pegboard, allowing it to function as storage (seen below on the left).

RJA Apartment , Dash Marshall 2

DISSOLVED
At the end of the entry hallway is a new ‘flex’ space. It was created by replacing a drywall partition with highly transparent millwork that lets light deep into the center of the home. One oversized operable panel acts as a door, connecting the space to the entry.

RJA Apartment , Dash Marshall 4

A second oversized panel functions as a window that connects the flex space to the kitchen. Operating the two panels together allows the occupants to modulate the environment from a defined space to something that feels more like a nook.

RJA Apartment , Dash Marshall 5

THICKENED
The existing interior walls of the office are thickened with a new partition of walnut and opaque glass. This thickened wall allowed us to insert new lighting that helps the room feel more comfortable despite the lack of windows.

RJA Apartment , Dash Marshall 6

The thickened wall curls in on itself to create a daybed, allowing for multiple modalities of work (or napping) in a very small space.

RJA Apartment , Dash Marshall 3

FOLDED
Between the bedrooms of two siblings a portion of the wall was replaced with millwork folded into an S-curve in plan. This creates back to back workspaces and bookshelves for each child. Due to the fold, each workspace is half in one room and half in the other.

RJA Apartment , Dash Marshall 15

RJA Apartment , Dash Marshall 7

RJA Apartment , Dash Marshall 8

RJA Apartment , Dash Marshall 13

RJA Apartment , Dash Marshall 9

RJA Apartment , Dash Marshall 10

RJA Apartment , Dash Marshall 11

RJA Apartment , Dash Marshall 12

RJA Apartment , Dash Marshall 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Somerville House Renovation / Maryann Thompson Architects

The Somerville House Renovation started with a dark, 3 story single family home with great potential. The design intent was to maintain the original character of the 1860’s façade on the street, and yet open to the small urban garden and southern light offered by the back façade.

Pure Talents Contest 2020: 20 Ideas for the Lifestyles of Tomorrow

Design means making things easier (and, where possible, more sustainable, too). This formula could be used to describe the common approach taken by the young creative minds whose designs have been shortlisted for imm cologne’s 17th Pure Talents Contest.

Light Filled Duplex by Axis Mundi Design

Light Filled Duplex is a one-bedroom duplex designed by Axis Mundi Design, an innovative architecture and design firm specializing in high-end residential, commercial and...

Coastal style – pleasant and relaxing as the sea breeze

The coastal style originates from the houses located on the Coast of America, especially those located on the Atlantic Coast, being loved by everyone...

Bright Apartment Combines Industrial Style with Classical Elegance

Bright Apartment overturns preconceptions about what a family home should be like; it shows that, even when you have children, your living space can still reflect your own personal taste and style.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop

Iron Maiden House was designed for a family of five who wanted a home which celebrated the Sydney climate after returning from many years living in Hong Kong. The design delivers generous living and entertaining areas which flow to outdoor areas at ground level, while an elevated external corridor connects the children’s bedrooms which have outlook onto green spaces and the swimming pool.