Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo

Project: Creative Apartment Remodel
Architecture: Pascali Semerdjian Architects
Team: Domingos Pascali, Sarkis Semerdjian, Linda Matolli, Fabio Rudnik
Location: São Paulo, Brazil
Area: 381,72
Year 2018
Photography: Ricardo Bassetti

Located in a building built in the 60’s in the city of Sao Paulo, the Retrofit Project of this Apartment started from two basic premises, one requested by the client and the other imposed by the existing property. The first was the search for a library to house the owner’s extensive collection of books. It soon became clear to us that this space should be an architecturally important volume and that it should be the spirit of the project. The second was that the living room had a lower ceiling in most of it’s area because of the building structure. So, Pascali Semerdjian Architects redefined this perimeter in order to improve the circulation of the apartment, as well as to make that lowered living room a cozy space.

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 1

The White Volume in the apartment’s Entrance shelters a wood closet with copper tray, so the owners can leave keys and small objects there right after they arrive. On the other face of this volume, looking to the dining room, is the bar, made of marble and mirror. The wooden countertop right in front of it hosts a removable metal cooler for cold drinks. There, people can sit and gather in a more unpretentious way.

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 2

Much of the original structural elements of the Apartment are in apparent concrete. In contrast to this material, we sought the use of demolition wood on the floor. In this way, the lowered living room for example, had its design even more reinforced, becoming detached of the rest of the apartment as well. We tried to separate some volumes like the Bar and Library of the main structure in order to reinforce them as architectonic elements and to work them as indirect lighting sources in the apartment.

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 3

All pieces of fixed furniture were created and detailed by the office such as the sideboard, sofa and side tables and television shelf.

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 4

Permeated by walls filled by books and wood and copper shelves, a small office/studio is in the heart of the library volume.

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 5

The intimate areas have also been carefully designed through the search for new solutions for the project, as is the case of the main bathroom countertop which is suspended by a copper structure. The decoration and furniture was also signed by the Studio.

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 6

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 7

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 8

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 9

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 10

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 11

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 16

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 12

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 13

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 14

Strikingly Creative Apartment Remodel in São Paulo 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Upper East Side Apartment by The New Design Project Studio

Upper East Side Apartment is a small living space in New York designed by The New Design Project Studio. Description by New Design: Modest and...

Bienville House, New Orleans / Nathan Fell Architecture

Logistics of a working family typically requires all (family members) to stay tethered to their homes for longer periods than each would prefer individually. This can become a phycological drag when all your time at school, work and home is spend indoors, as had been the case for a New Orleans Architect and his family.

Laight Street Loft in New York by DHD Architecture

Located in New York, Laight Street Loft was completely renovated by DHD Architecture. Description by DHD Interiors: A project that initially began as just a...

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia

Blueys Beach Vacation House is a single-family holiday house designed by Bourne Blue Architecture in 2015. Blueys Beach is a popular holiday destination, on the Mid North Coast of New South Wales, Australia.

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy

Idyllically set among Victoria’s coastal bushland on the Mornington Peninsula, this was a replacement building for a fiberglass shack that has grown into a permanent residence and a coastal holiday home for extended family.

Calvin Street Loft: Conversion of a Run-Down Victorian Warehouse

Calvin Street Loft has implied the renovation and conversion, by Chris Dyson Architects, of a Victorian warehouse, situated on Calvin Street in Shoreditch, London. The original heritage and also the history of the old warehouse are discreetly emphasized, linked over time with the modern present ...