facebook

Black Ridge House / Neil Dusheiko Architects

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects

Architects: Neil Dusheiko Architects
Project: Black Ridge house
Location: Walthamstow, United Kingdom
Photography: Tim Crocker

From the architect: The Black Ridge house is an extension to an existing 3-bedroom Victorian terraced house forming part of the Warner Estate in Walthamstow. The project creates a light filled spacious extension with an open plan kitchen, dining, living area at ground floor. There is a new master bedroom and skylit bathroom in the first-floor rear extension and a green sedum roof blanket.

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 1

The home incorporates many energy saving features including a high degree of insulation, robust airtight detailing, under floor heating in the extension, extensive skylights and highly insulated doubled glazed metal windows. The design of the extension was inspired by the roof lines and rhythm of the early Warner houses. The building form responded to site constraints, with the roof line being respectful to the neighbouring properties.

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 2

The extension forms a contrast to the Victorian brickwork so that the two elements of the house are distinct and a separate visual language is used. Our design embraces the philosophy of Biophilic design principles, addressing our innate attraction to nature and natural processes. By constructing the extension out of a natural product [timber] whose surface is formed by a natural process [fire] – we celebrate nature. The design also includes ideas of wabi-sabi – a world view that is based on the acceptance of transience and imperfection. Beauty is seen as being “imperfect, impermanent and incomplete”.

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 3

The Shou Sugi Ban technique of burning is used on wood with differing age, water and sap content and the results are not always controlled – this process allows for a richness of texture, colour and grain which is at once beautiful and spontaneous. Thinner timber cladding panel on the first floor and a charred black Shou Sugi Ban panelled cladding panel with a wide format on the ground floor breaks up the massing and differentiates between the two levels giving a different sense of scale and detail.

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 4

The kitchen island utilises a live edge on the counter top giving a sense of a hand-crafted approach to the kitchen within a modern interior. As well as natural oak for the worktop and cupboard doors. The sliding timber door was made from reclaimed timber panels, paired with exposed black steel track further creates a modern industrial feel.

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 5

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 6

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 7

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 8

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 9

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 10

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 11

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 12

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 13

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 14

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 15

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 16

Black Ridge House, Waltham Forest, Neil Dusheiko Architects 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Farmhouse Rehabilitated in Emporda, Spain

Arquitectura G have completed the rehabilitation of a farmhouse, located in Empordà, Girona, Spain. The result is a home of countless lounges, dining rooms where families...

Sophisticated Home in Sao Paulo by GRADE

GRADE completed a sophisticated home in Sao Paulo for a distinguished global jet-setter seeking a cosmopolitan refuge that differed from traditional Sao Paulo residences....

Minimalist White Apartment – Tsai Residence by Tai & Architectural Design

With a minimalist design, this white apartment was designed by Tai & Architectural Design in Taipei, Taiwan. Project description: Nowadays, in many city such as...

Heymount House / Isarcis Architecture & Interiors

The active zone of the Heymount house is separated from contemplative zone by a central spine acting as a clear definition which can be regulated to be either fully permeable or closed by means of fully retractable sliding doors.

Sustainable Hill House – a Big Presence in a Big Landscape

Located in Winthrop, WA, Hill House was designed by David Coleman Architecture. Description by David Coleman: The Hill House is composed of a 20' wide...

Marine Parade House – Cedar-Clad Home by Dorrington Atcheson Architects

Marine Parade House is a single-family house renovated and expanded by Auckland-based Dorrington Atcheson Architects. Project description: Built in the 1970s, this cedar-clad home with...