Sculptural House: Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (1)

This sculptural house is a collaborative work between client, sculptor Jacek Jarnuszkiewicz and architects Marie-Claude Hamelin and Loukas Yiacouvakis (YH2 Architecture Studio).

Description YH2 Architecture: The process by which this project was conceived follows the guidelines of the surrealist’s exquisite cadaver technique where each designer builds upon the work done by the previous one. Each sculptural proposition was debated among ourselves until we finally agreed to express verticality as a strong and clear expression of the given landscape’s essence; a vast land overhanging lake Trousers filled by a chiaroscuro coniferous forest.

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (2)

Once the compositional rules established, the project was developed from the hand of one creator to the other, from volume to plan, from the handling of materials and masses to the upgrowth of interior spaces.

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (15)

The fractioning of masses, the composition of two wood volumes, one light and one dark, the opacity and transparency structural games all make the house unite with nature as well as integrating nature within the house.

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (3)

The open plan of the house offers a natural fluidity and continuity between the forest’s ground level and the lower floor of the house, between interior and exterior. The experience offered by the mezzanine on the last floor is completed by a large covered terrace that simultaneously is a wildlife observation tower and a panoramic belvedere that opens itself to the mountains and overlooks the nearby lake.

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (5)

Vertical composition reminiscent of the mature trees surrounding it, the house opens itself to daylight and to the majestic scenery thanks to the large glass facade covering the three floors. At dawn, the surroundings disappear and the house emerges as a sculptural lantern in the heart of the forest.

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (4)

Expressed tectonics where spatial composition overrides functionality, it is a sculptural house in nature.

Area 158 sq.m
Design team: Jacek Jarnuszkiewicz, sculptor; Marie-Claude Hamelin, architect; Loukas Yiacouvakis, architect – YH2 Architecture
Construction team: Jacek Jarnuszkiewicz, sculptor; Loukas Yiacouvakis, architect Odile Nachbauer, intern in architecture
Engineer : Rafik Matta, structural engineer
Pictures credits: Francis Pelletier, Loukas Yiacouvakis et Jacek Jarnuszkiewicz

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (6)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (7)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (8)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (9)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (10)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (11)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (12)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (13)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (14)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (16)

Sculptural House - Collaboration Between an Architect and a Sculptor in Bolton-Est, Québec (17)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

New Vintaged – Knokke Apartment / BCINT Design Studio

The complete renovation of this duplex apartment has led to a total vintage experience. New Vintaged - Knokke apartment was designed by Belgian studio...

Shanghai Apartment Transformed into a Light-Filled and Kid-Friendly Home

The whole new Shanghai apartment is a symbolic text which contains castle, forest, sky, curtain, distorting mirror or space capsule (arc stainless steel), jigsaw (tile pattern in bathroom), stage, tent and greening wall.

Cottage-Fronted Family Home / Tom Robertson Architects

A respectfully contextual response to its neighbouring adjacencies, the cottage-fronted family home sees a calming and restrained sense of the familiar injected through a contemporary lens.

Sunset Retreat Overlooking Inyadda Beach / Peter Stutchbury Architecture

Sunset Retreat, Manyana situated on Inyadda Headland overlooking Inyadda Beach and the Pacific Ocean. Sunset House is a stunning adults retreat designed by The Australian Institute of Architects 2015 Gold Medalist Peter Stutchbury.