Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Project: Tumbleweed Residence
Architects: Alterstudio Architecture
Location: Austin, Texas, United States
Year 2018
2018 Texas Society of Architects Design Award

The Tumbleweed Residence reflects the owners’ desire to embrace a surrounding expressed in simple materials -steel, concrete block, wood- and celebrates craft and evidence of the hand in the construction. Three volumes are assembled to create a composition integral with the landscape that is experienced sequentially both from within and in passing from one to the next. The building masses are simplified and abstracted with clean, white stucco, adopting curves to ease the edges of a sharper modernism.

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

The abstraction of the stucco volumes contrasts with the tactile, bold materials that define the interior. The craftsmanship integral to the experience of the house is evident- for instance- in the welds of the custom steel windows, the tool marks of the waxed hot-rolled steel panel at the kitchen island, and the hand-turned walnut seats of the bar stools. Thus, inherent material qualities are highlighted through careful craftsmanship.

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

kitchen / Alterstudio Architecture

bedroom / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

bathroom / Alterstudio Architecture

bedroom / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Peak Tea by Onexn Architects

The project is located at Haiya Mage Mall in Bao’an, Shenzhen. As such a drawer concept retail is built within such large business volumes, the comparison between the beverage store and the mall, somehow forms a relatively unitary parasitic and contrasting relationship.

Office Interior Design by Studio Perspektiv for IT Company WebSupport

The design of the new work environment was orchestrated by the Prague based Studio Perspektiv. The task was stated clearly – to create offices that will support company culture and serve as an exceptional event space.

Kuma Nordic House – Scandinavian Design by Rosu-Ciocodeica

With fresh and bright interiors, the Kuma Nordic House was designed by Rosu-Ciocodeica Studio (Bogdan Ciocodeica and Diana Rosu) for the Danish company Kuma. Description by...

Retro Style Apartment in Paris / BäN Architecture

This retro-style apartment was recently completed by BäN Architecture. The apartment has an area of 67 m2 and is located not far from Canal de l'Ourcq, Paris. In this apartment, the long corridor meters have been removed to make way for an extra room in a retro-urban style.

Coastal style – pleasant and relaxing as the sea breeze

The coastal style originates from the houses located on the Coast of America, especially those located on the Atlantic Coast, being loved by everyone...

100 sqm Apartment Designed in a Former Monastery / JRKVC Architects

JRKVC Architects have designed this 100 sqm apartment for a young couple without children. The apartment is located in a former monastery in Trnava, Slovakia. A...