PhotographerAaron Leitz PhotographyRupee Restaurant, Seattle / Heliotrope Architects

Rupee Restaurant, Seattle / Heliotrope Architects

Rupee Restaurant, Seattle / Heliotrope Architects

Project: Rupee Restaurant & Bar
Architects: Heliotrope Architects
Location: Seattle, WA
Contractor: Built by Owner
Building Area: 700 sf
Photography: Noah Forbes, Aaron Leitz

Owners Joe Sundberg, Rachel Johnson, and Patrick Thalasinos have opened their second restaurant on a small neighborhood street in Seattle. Rupee, a follow up to the trio’s well-regarded restaurant Manolin—also designed in collaboration with Heliotrope Architects—was built entirely by the owners themselves. Inspired by the owners’ journeys to South Asia, Rupee restaurant features a menu of Indian and Sri Lankan-inspired food and cocktails. The 700-square-foot intimate space seats 26 and brings two architectural gestures together to set the tone: color, and warm materiality. Color, a vibrant peacock green, is used to visually immerse guests within the setting and mentally transport them away from the typical gray skies of Seattle.

Rupee Restaurant, Seattle / Heliotrope Architects

Second, was to add a layer of warmth through the incorporation of natural material materials including wood and hand-crafted objects. Oregon walnut was chosen for its depth of color and richness. It monolithically tops the 9-seat bar and wraps the bar casework, adding a subtle nod of the Pacific Northwest into the mix. Polished brass is used for trim elements and is combined with leather for stool seating, while Indian clay tiles and slatted pendant lights add a further layer of visual interest. Together, these elements coalesce to create a holistic experience that accompanies the aromatic dishes and spiced cocktails.

Rupee Restaurant, Seattle / Heliotrope Architects

bar, Seattle / Heliotrope Architects

bar, Seattle / Heliotrope Architects

bar, Seattle / Heliotrope Architects

menu, Seattle / Heliotrope Architects

Rupee Restaurant, Seattle / Heliotrope Architects

Subscribe to our newsletter

Mosman Park Residence by Humphrey Homes

Cubic in form, the floating box structure adds an air of mystery and intrigue as it sits suspended in the street. Sheathed in the ancient Japanese method of shou sugi ban ...

ONE-CU Conceives an “Ambiguous” Cheongsam Workshop in Jiangmen, China

Project name: Poly • City Gather Cheongsam Workshop Design firm: ONE-CU Interior Design Lab Design director: Huang Jianfeng Interior finishing design team: Feng Liu, Zhai Mengfei, Lin...

Hood Canal Boat House and Cottage, Olympic Peninsula, Washington

This little building is the re-imagination of an existing boathouse that had no windows, one door, and no charm. It is conceived as a building that can turn itself inside out, offering a protective layer of concrete block and steel to the outside with the warmth of marine plywood on the inside.

House of Curtains – Residential Renovation in Granada / GRX Arquitectos

House of Curtains, or La Casa de las Cortinas in Spanish, takes a residential renovation to the next level, transforming a dark and dreary space in the city of Granada, Spain. Curtains and drapes become a solution allowing natural light to filter through, inspired by the old Bañuelo de Granada.

French style in a kitchen, made by Simmons & Company

Made in a French style, this kitchen is named Lake Sherwood, made by Simmons & Company. This is the result of the customer's love...

Recommended Stories