Restaurant Interior DesignSalad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio

Salad Bar in Amsterdam – SLA Amstelveenseweg by Standard Studio

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio

Interior design: Standard Studio
Project: SLA Salad Bar
Location: Amstelveenseweg 124, Amsterdam, The Netherlands
Design: 2017
Construction: 2017-2018
Contractor: Bouwcombi Volendam
Interior fit-out: Job Interieurbouw
Photography: Wouter van der Sar

After the successful launch of the SLA salad bar in 2012, 10 locations opened up in the Netherlands since then. From the 11th location onwards Standard Studio is asked to create a new design for the interior of the future SLA salad bars. The starting point hereby is to create a recognizable flexible design which can be executed at multiple locations and naturally conveys the SLA identity.

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 1

Within SLA, the ritual of making the salad is the central element of the store. When you choose a salad from the menu or compose it yourself: the salad is always freshly prepared in front of you. After the salad is made you can then take it to one of the several seating arrangement in the bar where you can enjoy your salad.

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 2

SLA salad bars are always located at central spots within a city. SLA behaves as a place where you can relax while enjoying a salad. For a moment you can escape from the hectic pace of the vibrant city.

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 3

The spatial concept of the salad bar is a spatial work of wooden fins that not only defines the place and shape of the counter but also organizes the entire space. This creates a spatial framework within which a large variety of seating elements finds it’s a place. By clearly defining these places, areas are created for quick sitting moments, intimate seating moments as for example 2 person booths, benches where you can easily slide in, a communal table and 4 person tables. The framework creates countless spontaneous views when you are standing and at the same time provides intimacy while seated. The design incorporates a number of characteristic elements from previous locations such as the use of plants and moss, and the design of the table tops.

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 4

SLA Amstelveenseweg is also special because it houses a show kitchen which is conceived to serve as a laboratory for the creation of future recipes but also to be able to rent out for cooking workshops. This space can easily be closed through 4 large pivot doors. The office of SLA is located in the back of the new location.

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 5

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 6

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 7

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 8

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 9

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 10

Salad Bar in Amsterdam - SLA Amstelveenseweg by Standard Studio 11

Interior Reform of a Mini Apartment in Barcelona’s Gracia District

The project consists of the interior reform of a former gatekeeper residence, located on the roof of a building in the Barcelona district Gracia. Enjoying a privileged location overlooking the neighboring buildings and surrounded by a large terrace, this apartment showed serious deficiencies such as its small size of 38 m2.

Enero Group Offices in Sydney / The Bold Collective

Multiple advertising and PR agencies under the Enero Group blanket recently co-located into Level 2, 100 Harris Street. The well-known companies included BMF, Naked, Hotwire, Precinct, Frank PR, Leading Edge and Jigsaw.

Giorgeta House by Dobleese Space&Branding

An 80m2 house with a chamfered layout and whose main objective is to squeeze every inch of an initially segmented and dark house into a new, spacious, cosy and bright one.

70’s Rural Victorian House Renovated for Comfortable Interior and Durable Functionality

Designed by Neil Clerehan in the 70′s, the brief for the renovation of this rural Victorian house was to tailor it to suit the operational requirements of a working farmhouse and to accommodate the needs of a modern family. Better connectivity to the outdoors and improved functionality were other key client requirements.

Related Articles