Bala Perdida Club in Madrid / El Equipo Creativo

- Advertisement -

Bala Perdida Club / El Equipo Creativo

Project: Bala Perdida Club
Interior Design: El Equipo Creativo
Location: Calle de Atocha, 49 — 28012, Madrid, Spain
Client: HI Partners, Grup Iglesias
Floor Area: 250 m²
Completed: October 2017
Photographer: Adrià Goula

Hidden in the underground of the Madrilenian neighborhood “Barrio de Las Letras” (today a neuralgic point of the city), under a refurbished palace of the eighteenth century where Hotel Axel Madrid is located, we find two vaulted spaces built in brick. It is in this provocative and secret location, where the Bala Perdida Club (Lost Bullet) is located.

Bala Perdida Club / El Equipo Creativo

EL EQUIPO CREATIVO had two main design premises. On one hand the singularity of the existing space, with two subterranean dark vaults built in brick, as antique caves or cellars. On the other hand, the proposed venue, a night club that should have the versatility to work as a snack and cocktail bar, where a fast mutation would happen at some point of the night and the general scenery would quickly switch from a warm atmosphere into a lysergic dance floor.

Bala Perdida Club / El Equipo Creativo

This need for transformation and that kind of clandestine atmosphere made the design team think of a space with a close relation to the mystery where they could not omit the magic and the optical illusions.

Bala Perdida Club / El Equipo Creativo

The key aspect of the project was the use of two protagonist elements. The mirrors, which were placed on both ends of each vault, produce an optical illusion known as the “endless mirror”. When facing two mirrors, the reflection of one on the other makes the reflected image, the image of the vault, become infinite. These effects make the vaults turn into endless tunnels.

Bala Perdida Club / El Equipo Creativo

Another highlight is the changing lighting. Therefore, being light and color protagonists to the Bala Perdida Club project. At the axis of the two vaults, two longitudinal dynamic led lamps cast were proposed among the suspended acoustic panels that change speed and color depending on the different scenes at the venue. Also, the drink-bar works as a lamp itself, providing a warm fire toned light that serves as a basis for the playful lights in the surfaces of the vaults.

Bar / El Equipo Creativo

Pub / El Equipo Creativo

Club / El Equipo Creativo

Bala Perdida Club / El Equipo Creativo

- Advertisement -

Reinforced Concrete House with Wide Open Spaces

Solar da Serra is a reinforced concrete house designed by Brasilia-based 3.4 Arquitetura. The house has a total footprint of 95 square meters. Description by 3.4...

Indian handicrafts with contemporary design: Ethic, Ethnic and Ecology by Sahil and Sarthak

Two young Indian designers, Sahil and Sarthak Sengupa Bagga, have founded Sarthak Sahil Design Co with the firm conviction that Ethic, Ethnic and Ecology...

Winter Vacation House in Warren, Vermont

Green Mountain Retreat is a winter vacation house in Warren, Vermont. The house sits quietly at the top of a meadow with an open westerly view below. The client and architect focused on integrating the residence into the landscape ...

Voutes Celestes – Generative and Interactive Virtual-Reality Installation

For many years, the Saint Eustache Church has shared in such great moments of the artistic life of the city of Paris as Nuit...

Upcycle – collection of handmade lamps

Upcycle is a collection of five handmade lamps by Benjamin Spöth Design in Eindhoven, Netherlands. By using local resources and smart solutions to avoid...

Oak Pass House with Panoramic Canyon Views / Walker Workshop

Oak Pass House is a modern single family residence designed by Walker Workshop. The house is located in Beverly Hills, Los Angeles County, California, United States. Description...

Zinfandel House in California Wine Country / Field Architecture

Rather than build a fortress against the elements, we designed Zinfandel house with an ethos of opening up to the environment, and participating in a deep and respectful dialogue with the land.

L’Arbre Blanc – Best Architectural Design in Montpellier

The City of Montpellier has chosen Sou Fujimoto Architects, Nicolas Laisné Associés and Manal Rachdi Oxo architects’ “L’Arbre Blanc” (White Tree) as winner of the “Architectural Folie of the 21st Century” competition.

Skygarden House / Dubbeldam Architecture + Design

Situated on a narrow lot in an older Toronto neighbourhood, the Skygarden House by Dubbeldam Architecture + Design provides outdoor living spaces on multiple...

Grasshopper Courtyard Studio by Wittman Estes

Grasshopper Courtyard Studio offers an alternative density called courtyard urbanism. Maintaining the small footprint of a 1940s house (the lot is 4,500 square feet), a multifunctional 360-square-foot studio was added along the rear alley.

Skye Island House Inspired by Scottish Farm Barns

Designed by Dualchas Architects, this house was built for a family of 5 people in Colbost, on the Island of Skye, Scotland. The house...