Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design

Architects: SUCRA Arquitetura + Design
Project: Pereira Narvaes House
Location: Caxias do Sul, Brazil
Area 724.0 sqm
Project Year 2014
Photographer: Cristiano Bauce

The Pereira Narvaes house is located in Caxias, a mountainous region of southern Brazil. After the visit to the site of the project, it became evident the existence of an incredible view towards a “green wall”, a mountain with an almost vertical slope that would direct the project. Responding to the desire of customers who wanted a contemporary home that represented the personality of the family the result was a design of straight and functional lines and the use of concrete, brick, iron and glass.

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 1

The house contrasts with all the surrounding nature while frames and leads to the surrounding landscape to the interior of the house. There is a constant interrelation of contrasts: density and space, concrete and nature, light and shadow – this fact is reinforced by the pure geometry that throw the large number of windows and the concrete box that floats on the southern façade. Almost all the openings in the house – even the service area – are in the north façade, taking full advantage of mountain views while providing excellent light and ventilation.

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 2

The residence is in an exempt site. It limits to the south with the access road and to the north by a small water course. The sound of water is also present all the time.

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 3

The Pereira Narvaes house is composed by 3 blocks. The intimate and the social – parallel and at different levels – and the vertical block of vertical circulation, which unites them. The U-shaped organization then generates an inner courtyard that complements the service area, but is mainly used as a complement to the social area. To get this, the access door leading to the bedrooms also leads to the office, which is integrated into a living room with access to a terrace and a green roof.

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 4

The intimate area of the access corridor is illuminated by an opening that is cut near to the floor, which also ensures residents’ privacy. In the social area, the living room, dining room and kitchen are integrated. The area of the grill is separated by the kitchen furniture. There are no interior partitions, on this way, this solution generates amplitude and putting in value the concrete. The use of a sliding door system allows one to enjoy the stunning landscape.

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 5

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 6

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 7

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 8

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 9

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 10

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 11

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 12

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 13

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 14

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 15

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 16

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 17

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 18

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 19

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 20

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 22

Pereira Narvaes House by SUCRA Arquitetura + Design 23

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Upper East Side Apartment by The New Design Project Studio

Upper East Side Apartment is a small living space in New York designed by The New Design Project Studio. Description by New Design: Modest and...

Drury Street House – Renovation and Extension to a Queenslander

Drury Street House, on an 800-square-metre site in Brisbane’s inner south, was redeveloped by Marc & Co Architects. This superb renovation won the QLD...

Portuguese Traditional House Adapted by Paulo Martins for Weekend Getaways

With the original outline, the only change was in the existing stairwells, through the usage of weathering steel e dimensioning its usage according to the visual weight in order to hierarchize the absence of mass.

Old Attic Converted into Modern Office / BHDM Design

These are the new offices projected by BHDM Design for the Axiom Law Company, located in Puck Building, New York. The empty attic of this historic building has been transformed to embody all the qualities of the Axion brand