Residential ArchitectureEducational ArchitectureSao Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

Sao Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

Project name: Sao Bernardo Elementary School, Aveiro
Architecture Office: ARTE TECTóNiCA
Main Architect: Arquitecto João Cassiano
Location: Aveiro, Portugal
Year of conclusion: 2020
Total area: 4375 m2
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

The aim was to create a new project to replace 8 basic educational classrooms at São  Bernardo Elementary School, in Aveiro, Portugal. 

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

For about a decade, the school was housed in a prefabricated pavilion, now reused as a  covered playground.

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

Located between the cafeteria and the gym, the available terrain was a longitudinally  East/West rectangular shape.  

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

The concept was a two volume/two floors building, with an independent entrance and roof  covering, as Aveiro is one of the highest rainfall districts in Portugal. In addition to the 8 classrooms, the program also included a teachers’ lounge and a gym.

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA Juxtaposing “serviced spaces” with “servant spaces” (Op. Cit. Louis Kahn), the proposed  concept was to consecrate the North exposure to the classrooms, and to distribute the “servant”  spaces along the central corridor, big enough to have individualized student lockers. 

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

This horizontal circulation longitudinal space is reproduced both in ground and first floor,  with connection through a wide staircase, beginning in the two-story high, entrance hall. The plan is approximately rectangular, “centre parting”, with classroom façade cutouts  strictly exposed to geographic North, to receive the “perfect light”, without direct solar incidence. Exceptionally the covered entrance evades the East / West orthogonality, and aligns the  walkway trough an 45º axis.

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

The four slopes articulated roof allows a two volumes silhouette, that conceals in the middle “valley” the HVAC equipment and the solar panels.

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

The white tile and walls option unifies by color the two volumes, the outer walkways in  Thermoclear blue frames the white, adding to the opacity of the built mass the lightness of the  translucent porches in sky blue.

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

São Bernardo Elementary School by ARTE TECTóNiCA

House for rich birds: Oli-bird by Nikolo Kerimov

Oli–Bird is a birdhouse for "rich birds" designed in 2015 by Finnish designer Nikolo Kerimov. The designer's presentation: Luxury goods are products that are not...

Agava House in Casablanca / Driss Kattani Architecte

Architects: Driss Kettani Architecte Project: Agava House Location: Casablanca, Morocco Architect in Charge: Driss Kettani Area: 450.0 m2 Photography: Fernando Guerra | FG+SG Agava House is located in Casablanca, Morocco,...

Under The Tree Residence by Arent&Pyke

In the home stretch of their addition designed by Welsh + Major architects, Arent&Pyke were engaged to complete the home with furniture, decorative lighting and art.

Looking For Space Saving Multi-Functional Furniture? Here are Few Amazing Options

Multi-functional furniture is a common sight in today's homes. It combines multiple pieces of furniture into one, which allows for more space and less clutter.

New Residential Pavilion Surrounded by Gardens

Not only the new residential pavilion, but also the complete internal renovation of the house was part of the project. The main entrance of the house is been moved to the facade of the new pavilion. The old hallway and staircase situated in the old house has been lifted, which increased a more spacious kitchen.

Related Articles