Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

bedroom, Architect Paulo Martins

Project: Beira Mar House
Architects: Paulo Martins Arquitectura
Location: Aveiro, Portugal
Year 2020
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by Paulo Martins

Located in one of the most typical and established neighborhoods of Aveiro (Beira Mar), this residence is the result of a passionate and challenging reform, a reform which intends to return to the city and to its users a lifestyle which is free and in contact with outdoor spaces, with the sound of seagulls and the smell of the sea breeze, the colour of the sky and the green of the vegetation.

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

Built on a plot of land measuring 30 meters long and 2.5 meters wide, it formally establishes itself as a habitable corridor, which, from the moment of entry, is filled with moments of darkness, light, surprise, discovery, compression and, lastly, release… the backyard patio!

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

With sober and elemental materials, basic and essential functions are covered in concrete, such as the floor we tread and the space which houses the bathrooms and service area. The building has been covered and protected with plasterboard painted dark green, rigorously shielded for its new and invigorated life cycle. Whilst on the one hand we want a dark and intimate environment inside, by conceptual and practical contrast, the exterior is white, a purposefully reflective surface which floods the house with light, sometimes diffuse and soft, sometimes direct and intense, as the reflection of the various moods of those who live there.

interior design by Architect Paulo Martins

Relative to design, all social functions have been planned to take place on the ground floor, in direct contact with the house’s backyard patio, while the upper floor is reserved for both bedrooms and a solarium, visually protected from unwanted eyes by a plant curtain.

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

Beira Mar House was designed to be lived in and experienced in the privacy and freshness of the exterior, in tune with the past and with a deep respect for the future.

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

interiors by Architect Paulo Martins

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

terrace by Architect Paulo Martins

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

staircase by Architect Paulo Martins

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo MartinsBeira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

living room by Architect Paulo Martins

kitchen by Architect Paulo Martins

kitchen Architect Paulo Martins

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

Beira Mar House in Aveiro by Architect Paulo Martins

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modernist Wonderland – Refurb to a Yellow Brick 60’s Double Storey Gem

Modernist Wonderland is a refurb to a yellow brick 60’s double storey gem for a Greek-Australian family – opa!!!!! It’s a colourful celebration and opening of the existing space, playful adaptation of original materials and embellishment of an optimistic era.

Saint-Donat Residence / Cardin Julien

Saint-Donat Residence is a country home located in Saint-Donat in the Laurentians. It was built on steep, wooded terrain bordering Lake Archambault. The land, measuring over 1,600m2 features dense vegetation that provides shade and cooling during the summertime.

Modest Cottage Transformed into a Flexible Family Home

This playful renovation dramatically transforms a modest cottage into a flexible family home, with the lower kids level also configured as a self-contained flat.

Preservation and Renewal of an Old Stone House in Israel

The Reflection House is a project completed in 2015 by Henkin Shavit Studio. This old stone house is located in the city of Safed,...