Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

- Advertisement -

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

Project: Sky Vault Penthouse
Architects: dSPACE Studio
Location: Chicago, Illinois, United States
Area: 4,500 sf
Year: 2017
Photos Credits: Tony Soluri
Text by dSPACE Studio

Sky Vault Penthouse overlooks Lincoln Park. The owner obtained 4,500 sf of raw space atop a luxury high-rise and wanted an open-plan contemporary residence that maximizes expansive city and lake views.

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

The French-inspired building has a mansard roof with arched windows and vaulted ceilings. Influenced by these unalterable elements, the interior architecture expresses the vault detail in ceilings and doorways throughout. Arches offer dramatic space for the owner’s art collection and temper the impact of 14-foot ceilings.

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

We combined contemporary details with traditional materials. A minimalist reveal is used in place of baseboards. Oversized oak flooring provides a modern reinterpretation of herringbone and compliments the large scale space. Custom steel shelving traces the vault detail. Linear in-floor lighting washes walls, ceilings, and windows.

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

An edited material palette ensures design continuity: European white oak floors, cabinets, and paneling; plaster ceilings and walls; porcelain marble slabs in bathrooms and kitchen. The veneer of the millwork was carefully sourced to match the flooring. Ruth Johnson Interiors curated the artful furnishings.

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

Structural challenges influenced the design. Living spaces were located at the perimeter to maximize views, but utility stacks did not align. To overcome this challenge, we raised the master suite one step to increase design flexibility and provide clearance to connect the new bathroom to existing plumbing.

plan

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

kitchen, Chicago / dSPACE Studio

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

bathroom, Chicago / dSPACE Studio

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

bedroom, Chicago / dSPACE Studio

bathroom, Chicago / dSPACE Studio

bathroom, Chicago / dSPACE Studio

- Advertisement -

A Renovation of a 1950’s Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

Central Area Home project completed by Fivedot is a renovation of a 1950's era home into a gathering space for family and friends. The existing home was a small square on a large lot.

Crowsnest was Designed as a Home for Surfers / Red Architecture

In 2015 we were commissioned to design a dwelling for a seaside site at Whale bay in Raglan, New Zealand. The brief in simple terms was for a surfers ‘stay’. Design ideas to be addressed included the ability to check the surf from an elevated position ...

Yard House in Valencia by Alberto Facundo Arquitectura

The Yard House born of the place, the reflection and the search of a typological purification. The form is the result of these premises, the creation of two volumes that respond to the simplification of the original home of the village. Is this form, too, that resolves interior ordination.

Kinsfolk House in Hua Hin, Thailand

Located in Hua Hin, Prachuap Khiri Khan, Thailand, the Kinsfolk House is bright, comfy & cool! Designed by a local architect the house is...

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature

Casa do Lago is a space to meet friends and enjoy good music. This was the wish of the owner, who is a DJ and is 26 years old. Located near the city of Imigrante, in the interior of Rio Grande do Sul, the place is in the highest part in the middle the mountains that surround the city.

Savioz Fabrizzi Architectes Convert a Former Hayloft Barn into a Holiday Home

This former hayloft barn in the centre of the village of chez-les-reuses is an example of traditional valaisan construction, with a stone lower part and timber upper part. The conversion of this rural building into a holiday home uses what is already there, retaining the typical local features.

Travessa Dom Vasco Apartment Rehabilitated in Lisboa by Arriba

The Travessa Dom Vasco apartment occupies the last floor of a mid-20th-century building, refurbished in the 80’s. The flat is split into two levels: the one below – an ordinary residence; the one above – a terrace of scarce use, where an informal storage construction is placed.

Inside Out House in Sao Paulo / Terra e Tuma

Inside Out House was completed recently by Terra e Tuma studio in Sao Paulo, Brazil. Description by Terra e Tuma: This house represents a very...

Lavasan Villa / Hariri & Hariri Architecture

Lavasan Villa by Hariri & Hariri Architecture is located on a steep hilly property in the town of Lavasan, 30 minutes from Central Tehran,...

Stately House with Traditional Architectural Forms and Modern Interiors

Searl Lamaster Howe Architects have completed Asbury Residence, a stately house located in Evanston, Illinois. Description by Searl Lamaster Howe Architects: This just finished house for...

Former Factory Building Converted into a Family Home

Union Wharf is a mid terrace canal side property built within the footprint of a converted factory building. It is located along the Regents Canal in Islington, London. The aspiration of the project was to transform a dated, under-performing and compromised couple’s dwelling into a contemporary, energy efficient and spatially generous family home.