facebook

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

Project: Lakeview Duplex Apartment
Architects: Wheeler Kearns Architects
Interiors: Sharlene Young – Symbiotic Living
General Contractor: Norcon, Inc.
MEP/FP: McGuire Engineers
Structural Engineer: Enspect Engineering
Lighting Consultant: Lux Populi
Location: Chicago, Illinois
Year 2018
Photography: Steve Hall – Hall + Merrick Photographers
Text by Wheeler Kearns Architects

Situated within a two-story mansard penthouse with stunning 270-degree views, this Lakeview duplex apartment establishes a series of material layers that unfold around a J-shaped plan and create spaces between them. The layered strategy serves to create a rich and varied material palette within each room, while providing a consistency that threads through the project, unifying the sizable apartment home.

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

Connecting the two floors is a sculptural stair fabricated from oxidized steel and glass, up-lit from an illuminated glass platform below. The stair, along with primary living and sleeping areas, resides between a polished plaster perimeter and a warm, millwork paneled core.

interior design / Wheeler Kearns Architects

Curved exterior walls acknowledge the traditional mansard geometry of the ornamental building but re-interpret it. The plaster walls, detailed as a 3″ thick shell, are revealed away from the structural concrete columns and are pulled inboard from the windows to lighten its appearance visually.

interior design, Chicago

The reflective qualities of the polished surface indirectly illuminate the spaces and provide an ever-changing relationship between the occupants and their immediate surroundings. A strategic lighting strategy helps manage glare from the windows during the day, and at night, radiates the curved walls with soft, warm light.

dining room / Wheeler Kearns Architects

On the inboard side, gray lacquered panels and a millwork core define the kitchen, bathrooms, and other service rooms. At openings and penetrations through it, such as the entry, the kitchen, and thresholds along the corridor, additional layers are unveiled including flat-cut walnut oxidized steel, painted plaster, and decorative tile.

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

Bespoke furniture and objects in sculptural forms create a dialogue with the perimeter wall that creates a sense of welcoming and serenity for this spacious perch.

living room / Wheeler Kearns Architects

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

stairs / Wheeler Kearns Architects

staircase / Wheeler Kearns Architects

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

bedroom / Wheeler Kearns Architects

bedroom / Wheeler Kearns Architects

bathroom / Wheeler Kearns Architects

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

Lakeview Duplex Apartment / Wheeler Kearns Architects

plan

plan 1

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rethinking the Old Mixing It With the New: Former Haystack Refurbishment

When the architects started to build this project, they had no idea how it was going to end up looking. This has been a project designed day after day onsite, solving problems, creating an intense teamwork together with the client and the builders.

Cape Town House Encapsulating Panoramic City and Harbour Views

Located in the leafy suburb of Higgovale, set below the iconic Table Mountain, House Invermark overlooks the city and harbour of Cape Town. Forty seven years after receiving a medal for excellence, House Invermark has been awarded a prestigious Commendation from the Cape Institute for Architecture

Future Metropolitan – Sample Office for Poly Real Estate by CUN Design

Future Metropolitan, part of “Metropolitan” project of Poly Real Estate, is located in Southern future science park in Changping District in Beijing and it’s the first complex built on the subway in a science park in China.

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.