Smart House by Green Sheep Collective

Smart House by Green Sheep Collective

Architects: Green Sheep Collective
Project: Smart House
Team: Sam Gardiner, Shae Parker McCashen
Location: Seddon, Australia
Photography: Emma Cross

Smart House is a renovation and extension to a two-bedroom single-fronted timber Victorian cottage in inner Melbourne. It utilises a wide range of social, healthy, environmental and passive solar design principles and products to create a high-level environmentally sustainable home that is also modestly-sized and affordable.

Smart House by Green Sheep Collective 1

We aimed to create a project that achieves: An outstanding, affordable home: It was important to us to create an example of best-practice environmentally sustainable design that is both achievable and affordable for many Australians.

Smart House by Green Sheep Collective 2

This project faced a number of critical challenges that had to be overcome in order to meet these sustainability and design targets. The constraints included overshadowing, poor orientation, and a small 7.5 metre wide east-west block built close to the boundary. The existing home was dark and leaky with a lean-to at the rear.

Smart House by Green Sheep Collective 3

We needed to demolish the lean-to and create a whole-home solution that connected existing home with new renovation while improving the thermal performance of the home as a whole. We had to modify our clients’€™ initial brief for the second storey to achieve sustainability (and budget) targets.

Smart House by Green Sheep Collective 4

Our clients were unaware of the environmental, spatial and fiscal costs of ‘€œgoing up’€: the additional space required for the second storey to house the staircase and associated circulation spaces; ‘€hidden’€ costs for labour, scaffolding, insurances, materials, engineering, and design to accommodate overlooking legislation; heating, cooling, cleaning and maintenance requirements and ongoing costs, and so on.

Smart House by Green Sheep Collective 5

Our response creates interesting volumes for architectural beauty, and minimises idle space by ensuring the floor plan is utilised to its full capacity through clever storage solutions and split level living. The single storey addition includes open plan living, dining and kitchen opening via large openable glazed doors to an outdoor deck.

Smart House by Green Sheep Collective 6

A mezzanine over the pantry and study nook utilises the volume created by the cathedral ceiling, while large openable skylights increase the perception of light and space, and double as ‘thermal chimneys’ to assist natural ventilation processes in summer. Storage is integrated into built-in dining seating, while the study can easily be closed off by operating a large sliding door. The mezzanine stair is also integrated into this space, where it can slide in and out of a bookshelf.

Smart House by Green Sheep Collective 7

Brick planter boxes are located directly outside windows to bring the garden closer to the Smart House, and allow for a herb garden directly outside the kitchen window. This smart storage combines with beautiful material selections, natural light and exciting form to transform the cottage into a high performance, healthy, and comfortable modern residence.

Smart House by Green Sheep Collective 8

Smart House by Green Sheep Collective 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Brazilian Punk Floor Lamps by Studio Loft Kolasinski

The newest project by LOFT Kolasiński is Brazilian Punk floor lamps. They can be distinguished by their simplicity, but a non obvious shape.

Vineyard Cottage in Valencia / Ramon Esteve Studio

The Vineyard Cottage project pursues a monolithic image of the materials so it can express, in the same inner and outer way, a means to achieve essentiality. Thus, both the concrete shell and the wooden boxes are presented in the same way inside and out, preserving materiality and texture.

Fish Cove House Updates the Hamptons Vernacular with a Modern Attitude

In the latest collaboration between CCS Architecture and Jeff Gardner Construction, refined modern design is complemented by a fabulous water view at this newly completed 4,400 sq. ft. residence in Southampton, New York.

Barton Hills House: Modern Architecture and Spacious Roof Deck

Project: Barton Hills house Architects: A Parallel Architecture Architect in Charge: Eric Barth, Ryan Burke Structural Engineer: JM Structures General Contractor: David Wilkes Builders Architect in Charge: Eric Barth,...

Hazel River Cabin by Bonstra Haresign Architects

Hazel River Cabin is a weekend retreat rebuilt and modernized by Bonstra Haresign Architects in Rappahannock County, Virginia, US. Description by Bonstra Haresign: A 1794...

Beach Avenue House by Schulberg Demkiw Architects

Beach Avenue House is a three-storey house designed for a young family by Schulberg Demkiw Architects. The house has an area of 260 sqm and...