Uplands Road House, London / Mulroy Architects

- Advertisement -

Uplands Road House / Mulroy Architects

Project: Uplands Road House
Architects: Mulroy Architects
Location: London, United Kingdom
Year: 2018
Photo Credits: Joakim Boren
Text by Mulroy Architects

This refurbishment and extension maximised the potential of this existing Victorian terrace home. Moving from a heavily compartmentalised layout to a new open plan arrangement has increased functionality and brought light into the center of the Uplands Road House. On the ground floor a series of previously sectioned spaces is transformed into an open plan living arrangement at the rear of the property while creating a more distinctive entrance reception at the front. The rear ground floor arrangement has been utilised to reintroduce a larger roof terrace at first floor level.

kitchen, London / Mulroy Architects

The addition of a walk on roof light allows natural light to flow through be­low, reducing the need for internal artificial lighting. Also, aesthetically providing attractive views to the sky from deep within the plan. At roof level the existing dormer was removed and replaced by a modern volume taking advantage of permitted development rights in the area. This included reclaiming the floor area over the front bay to create a light and airy enclave to house a freestanding stone bath creating a luxury en suite to accompany the master bedroom. Successfully aligning the design with the permitted development rights in the area, Uplands Road positively enhances the character and appearance of the home, maximising the liveable space in the most functional way.

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

bedroom, London / Mulroy Architects

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

bathroom, London / Mulroy Architects

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

roof terrace, London / Mulroy Architects

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

- Advertisement -

Ethos: a refined vegetarian restaurant for meat and non-meat eaters

By combining their creative minds, I-AM together with entrepreneur Jessica Kruger have brought the Ethos concept to life. This unique restaurant is located near...

Church Hill Barn by David Nossiter Architects

Church Hill Barn has been renovated and restored by David Nossiter Architects. The site, situated on the Essex/Suffolk borders within the landscape immortalised by Constable...

Canyon Residence by HK Associates

Stoic on the exterior - but transcending an object in the landscape - Canyon Residence blurs the boundary between inside and out, imprinting the exterior environment onto the interior of the home: revealing life as a series of moments, vistas and reflections.

80’s Classic Home Turned into a California Cool, Modern Space

This single story, 80s inspired classic home quickly became a labor of love for the dasMOD Founders, Erik Gilmer and Sven Simon. The duo stumbled upon 2222 Via Tiempo, when looking for homes to repurpose that weren’t totally perfect but also not in shambles.

BUS stop in Baltimore – three huge letters

BUS is a bus stop in Baltimore, USA, in which we find the letters B, U and S as some large sized sculptures. Each...

Quebec Country House Consisting of Two Stacked Volumes

This Quebec country house is characterized by two stacked volumes; a wooden clad volume anchored into the mountain supports a cantilevering ground floor volume above.

Hillside Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

Hillside Residence was completed recently by San Francisco-based Zack |de Vito Architecture + Construction in Marin County, California. Description by Zack |de Vito Architecture: The...

Dexter Residence / Stuart Sampley Architect

Dexter Residence is a single-family home designed by Stuart Sampley Architect, a full-service architectural practice based in Austin, Texas. The Dexter Residence bridges past and...

Complete Redesign of a Dilapidated 1950s Split-Level Home in Dallas

Located on a heavily-wooded property minutes from downtown Dallas, this project was a complete redesign of a dilapidated 1950s split-level home. The complete transformation of this 3,500 s.f. residence echoes its mid-century roots by maintaining the low, sweeping proportions and open expanses that engage the landscape and allow the natural spaces to define the architecture.

Victorian Family House in London Gets Fresh Redesign

The owners of this Victorian terrace, set within the Dartmouth Park Conservation Area, commissioned De Rosee Sa to create an sympathetic, yet contemporary, family house. Dartmouth Park is a district of north London in the London Borough of Camden, on the slope of the hill that rises up to Highgate from Kentish Town.

Willisdene House Designed for Indoor-Outdoor Living

The Willisdene house leverages Australia’s largest latent asset – the stereotypical backyard – to create a new heart for the dwelling and family, re-conceptualise the relationship between the house and garden, and to embed landscape in the ritual of everyday life.