Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects

Architect: Ben Callery Architects
Project: Glide House
Location: Melbourne, Australia
Photography: Tatjana Plitt

Our clients recently returned to Melbourne from years of travelling and working overseas ‘chasing the sun.’ They exuded that wonderful sense of adventure, optimism, enthusiasm and creativity experienced when travelling. We wanted the extension to their Melbourne home to embody those dynamic feelings. Meanwhile it would respond to our client’s brief for a house that uses environmentally sensitive materials and a creative form to harness the sun and be naturally comfortable and beautiful.

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 1

Their double fronted block in Flemington, despite its modest size, is blessed with a beautiful northerly rear aspect and views of established native trees all around. The sculptural roof glides over the extension responding to these site opportunities while embodying their adventurous spirit. The roof twists symmetrically around a central ridge, soaring up and out over the backyard to embrace the winter sun. At the southern end the roof gently wraps downwards to each side with sweeping eaves that shelter the house from hot summer afternoon and morning sun.

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 2

Clerestory windows allow visual connection with street trees beyond and catch high southerly breezes to create cross ventilation. The triangular highlight frames views of the old Edwardian pressed metal roof and chimneys. Like a traveller reflecting upon their hometown from abroad, we look back at the original part of the Glide house, see its foibles and imperfections, and love it all the more for these eccentricities.

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 3

The materials are an eclectic collection (as is a traveller’s way) selected to express and accentuate the form: The lines of the white timber ceiling express the shape of the hyperbolic paraboloid roof. The raw charred black timber cladding contrasts the white ceiling to heighten the sense of lightness. Recycled timber cabinetry, recycled brick pavers and timber windows with locally sourced hardwoods express our clients desire to re-use where possible and to source local materials to minimise their environmental impact. High levels of insulation, double glazing and thermal mass help maintain stable temperatures creating a naturally comfortable home that as our clients say is “hard to leave.”

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 4

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 7

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 5

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 6

Glide House: Sun-Filled Creative Home by Ben Callery Architects 8

Must Read

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence...

The site is situated at the edge of the village, adjacent to a forest park. Backed by the mountain, endowed with greenery, its peace and quietness inspired the designer Jin Feng, and the silhouette of a reclusive white hillside family house appeared in his mind.
HomeWorldDesign