Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

- Advertisement -

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

Project: Victoria Gardens House
Architects: Lucy Clemenger Architects
Location: Prahran, Victoria, Australia
Project size: 250 m2
Year 2017
Photographer: Anniss Barton, Shannon McGrath
Text by Lucy Clemenger Architects

Victoria Gardens in Prahran is a hidden respite for locals from the dense bustling neighbourhood. Our approach was to further promote a sense of sanctuary throughout the design of the house by engaging with the adjacent park context. The design reworks an existing 1880s house into a contemporary family home.

What was the brief?
The brief was to create a contemporary home for a family of four that embraced the verdant park landscape at the rear of the site.

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

What were the key challenges?
The original house was in dire condition and required significant work.
A key challenge was how to provide privacy to the residents from the public domain, and at the same time enable a dialogue between the architecture, the natural surrounds and passers-by.
A further challenge was how to satisfy the requirements of a young family and conceal the clutter of everyday living.

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

What were the solutions?
The Victorian façade and verandah were reinstated, and the original house was carefully reworked to include a private master suite, formal sitting room and study.

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

The design of the extension utilises the concept of borrowed landscape and attempts to dissolve the boundaries between the park and site. The ground floor extension is embedded in the garden, whilst on the first floor, additional bedrooms are cocooned in a floating timber clad form.

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

Central to the design is the creation of distinct zones. An oak joinery unit that houses the ancillary functions of the residence connects the period house with its contemporary wing.

staircase / Lucy Clemenger Architects

This multi-functional joinery unit is central to the experience of the interior; it acts as both a threshold between the past and present and contains the everyday workings of the house. Local artisans and trades people were engaged to build custom designed timber furniture and joinery.

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

The timber and natural material palette for the Victoria Gardens House was selected to reflect the materiality of the park. Cool greys, warm caramels and deep greens mimic the textures and colours found in the foliage and branches of the significant plane trees.

home office / Lucy Clemenger Architects

Who are the clients and what’s interesting about them?
The client was the architect, her partner and two young children. This resulted in a unique process during the design and construction of the project which was built as owner/builder.

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

How is the project unique?
The design addresses the history of the site and the unique park context, allowing layers of old and new histories to exist, as well as future-proofing the home for a young family.

kitchen / Lucy Clemenger Architects

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

dining room / Lucy Clemenger Architects

Victoria Gardens House / Lucy Clemenger Architects

- Advertisement -

A Belgian Open House that Hides Behind an Oriental Brick-Curtain

The idea for this special brick house came about after the architects crossed India and the residents traveled to Morocco. The result: an Belgian open house that hides behind an oriental curtain.

Holiday Home for a Family of Four on Kawau Island / Dorrington Atcheson Architects

This holiday home was designed by Dorrington Atcheson Architects on Kawau Island, Hauraki Gulf, New Zealand. Project description: The orientation and design of this holiday...

Fusion Table: dining table and pool table

Saluc company, headquartered in Callenelle in Belgium is the largest producer of high quality billiard balls under the brand known as Aramith. Well, capitalizing...

Upcycle – collection of handmade lamps

Upcycle is a collection of five handmade lamps by Benjamin Spöth Design in Eindhoven, Netherlands. By using local resources and smart solutions to avoid...

Rock Canyon House by Imbue Design

The Rock Canyon house was custom designed expressly for its young family of inhabitants. Like the members of the family, the spaces in the home are open, refreshing, individually distinct yet strongly connected from one to the next.

Cedars Sinai Plaza Healing Gardens by AHBE Landscape Architects

AHBE Landscape Architects, an esteemed Los Angeles-based firm known for its expertise in designing thoughtful, evocative landscapes that allow for contemplation and reflection, has created a healing environment at Cedars Sinai Medical Center for patients, hospital staff, and visiting families and friends.

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

Perched on the edge of an escarpment, the modest retreat is set on a small plateau of limited dimensions. Almost straddling the void, it runs along the top of the cliff providing a bird's-eye view of the Long Lake with the Appalachian mountains as a backdrop.

A San Antonio Retreat Designed as a Peaceful Escape from the Busy City

Ravine Retreat is a home designed to be a peaceful escape focused on the natural realm within the conditions of an established neighborhood. Three-dimensionally keyed into the site, the house is carefully situated ...

Inspiring Apartment Rehabilitation in Portugal by Spaceworkers

The project consists in the renovation of an apartment that will provide housing to a young couple. The building where it belongs is from the late 70’s, a time characterized by intense fragmentation and small areas (60m2).

Garden Room House / Clare Cousins Architects

Garden Room House’s reconfigured smaller form feels more spacious than its larger predecessor. The garden room provides an opportunity for multiple green vistas throughout the home ...

Milwood Residence, Venice Beach, California

Located in heart of the Venice neighborhood, the Milwood Residence is a 3,700 square foot single family home created with the intention of connecting its occupants to each other and their surroundings.