Architecture and Interior Design StudiosGraham Baba ArchitectsSmith Tower Penthouse in Seattle by Graham Baba Architects

Smith Tower Penthouse in Seattle by Graham Baba Architects

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

Project: Smith Tower Penthouse
Interior Architecture and Interior Design: Graham Baba Architects
Project Team: Jim Graham, Principal in charge; Jeff King, Project Manager
Contractor: Valor Builds Collaborative
Custom luminary: Electric Coffin
Owner & Property Manager: Unico Properties
Location: Seattle, Washington
Photography: Tim Van Asselt
Text and photos: Courtesy of Graham Baba Architects

Built in 1914, the Smith Tower was the tallest structure west of the Mississippi upon its completion. No expense was spared in the construction of this ambitious 462-foot-tall building, with interiors finished in rich materials and ornate detailing. Today, this iconic figure in the Seattle skyline houses offices and commercial spaces topped by an observation deck on the 35th floor, and above that a one-of-a-kind two-story penthouse apartment tucked into the pyramid-shaped peak.

residential interior, Graham Baba Architects

Originally housing the building’s water tank and converted into a makeshift apartment in the 70s, this latest conversion updates the space into a luxurious Smith Tower penthouse. The design opens up the floor plan so all spaces within the uniquely shaped volume can flow together. A large pivot door provides separation for the bedroom suite, as desired. A rich yet simple material palette consists of stained oak wall panels, blackened steel guardrails and light switch towers, and warm grey quartz counters and tile. Flooring throughout was upgraded to stained engineered oak planks, with a moat of polished black pebbles filling in the irregular space between the new floor and the undulating perimeter of the existing structure. All new design elements—including wall panels, shower glass, and railings—are modular for ease of installation. Exposed exterior concrete walls and ceilings were painted white to reflect light and stand in contrast to the rich finishes of the new interior walls. LED strip lighting along the perimeter of the space provide a wash of soft light along the canted walls. Small, triangular-shaped windows punctuate the perimeter walls of both floors, granting 360-degree views of the Olympics, Elliott Bay, and the city of Seattle.

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

The bedroom suite occupies the L-shaped perimeter of the entry floor. A central core of oak casework houses closet space and an upgraded bathroom, including a water closet with frosted glass doors, an oak vanity, and a walk-in shower. Window seats, set within window openings, were upgraded, and fitted with access to additional storage and mechanical systems.

kitchen, Graham Baba Architects

The pyramidal second floor houses the primary living functions, a combination kitchen-dining-living area, topped by stairs and a catwalk to the lantern room, which features a glass and steel ball at the very top of the building. The team replaced the entire kitchen with two low counters that include undercounter refrigerator and freezer drawers, upgraded appliances, and bar seating for social gathering. The low profile and bright finishes complement the space without distracting from the overall volume. A custom-designed and -fabricated luminary by Electric Coffin is suspended in the center of the space.

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

bedroom, Graham Baba Architects

home office, Graham Baba Architects

shower, Graham Baba Architects

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

The Penthouse at Smith Tower in Seattle, Washington

AND.G Concept Store by DAS Lab, Homogeneity in Diversity & Emotional Symbiosis

Substances are “symbolized,” interpreted, and screened by individuals, that reflects their feedback on practices in the world. Everyone is a part of the collective society and connects with the world, holding on his or her views.

Private House Design – Yuanyang Tianzhu by Wu Wei DESIGN

Unlike the aesthetic conception of the Tianjin Blue Water Park project, the "modernism" of Beijing architecture seems to adapt to the rushed daily life of contemporary people more quickly and "understand" their expectations for the future.

Restaurant Lunar by Sò Studio

Sò Studio creates the space in the hope of conveying a sense of tranquility and comfort, drastically different from the bustling and dazzling city chores.

HideOut House Features a Minimalist Aesthetics that Highlights Various Artworks

The original homeowners—noted Los Angeles contemporary art collectors Edwin Janss Jr. and his wife Ann—commissioned architect Frank Gehry, FAIA, to design the original HideOut home in the 1970s. Although Gehry’s vision wasn’t fully realized, it’s considered to be his first single‐family project.

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space

To meet the need for expansion, the agency recommended that the house be renovated by occupying the night area, giving it more intimate spaces, and designing a contemporary steel extension, by means of a very open volume for the day spaces.

Related Articles