Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona

Designer: Susanna Cots
Project: Black To Light – Attic Penthouse Barcelona
Location: Barrio de Sarrià, Barcelona, Spain
Area: 180 sqm
Project Year 2017

Weightless concrete. Steeled glass. Cubes that levitate and take part in the social and family life of this home where sharing is the leitmotif that pervades the design. Space imbued with light that accentuates the solidity of black, the colour that forges an infinite alliance with white.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 1

This is the most mature and daring design of interior architect Susanna Cots, but it is also the truest to her core values. She maintains the pure essence of her principles and her style ratifies afresh the timelessness that enables her designs to endure, to be remembered, to be needed.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 2

The starting point is an easily reconciled oxymoron: a dark attic penthouse located in a busy part of Barcelona that desired a much more open and active internal transit. And above all… tons of light. So we opened generous windows on the patio and towards the street and the space was flooded with a light that we began to fill with symmetries and cubes.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 3

The “pièce de résistance” of this approach is undoubtedly the kitchen, designed to lodge a transparent core of social and family life. It is contained in a glass cube with mutually aligned sliding glass doors that symbolise aperture. This cube is accompanied by a wet area finished in dark grey microcement that contains, on the one hand, a courtesy toilet and on the other the laundry area.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 4

The kitchen is embraced by a skin of white cladding where all the bedrooms are concealed, creating a private and separate ambience between the social area and the most intimate family core. Here we find the children’s rooms, grouped symmetrically in twos and sharing a common visual harmony. Each pair is united by a wet / play area.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 5

The master suite opens to the outside with a large window and the interior dispenses with isolating partition walls, opting for glass as the separation/union between bedroom, walk-in and bathroom.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 6

Finally, the living room and reading and study area melts into the exterior thanks to the enormous opening that lets the light flood in to accentuate the contrast between the white interior and the metallic black of the patio. The terrace is designed as the second great social core. It features a waterfall fountain that brings nature into the middle of the city.

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 8

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 8

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 9

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 10

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 11

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 12Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 13

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 14

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 15

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 16

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 17

Lovely Attic Penthouse Renovated by Susanna Cots in Barcelona 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

The original 1930 bungalow’s main value was its prime location near South Congress. Otherwise, the existing structure was dark and dated. The original structure’s living spaces were cut off from the backyard by the master bedroom and a utility room.

Architect Luca Compri Combined Wood and Iron to Modernize a 1960s Apartment

The project is a renovation work which has completely changed the distribution and the interior space of a 120 sm apartment built in the 60’s in Varese. The old partition walls and the long corridor have been demolished to give place to three big boxes inside the apartment

This Small Williamsburg Loft Elegantly Incorporates a Collection of 2,500 Books

The client's existing space housed an expansive book collection cluttering both living and leisure spaces. We embraced this as a design opportunity, how to elegantly incorporate the collection into this small Williamsburg loft

Container Vacation House on the Surf Coast Made from Three 20ft Shipping Containers

A container vacation house on the Surf Coast in Wye River, Victoria. Designed as a weekend retreat & made from three 20ft shipping containers. Two connect to form the living space with toilet, laundry & entry. The third a sleeping wing with two bedrooms, toilet & shower.