Restaurant Interior DesignGraham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a...

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

Project: Contemporary Seattle Restaurant – Sawyer
Architects: Graham Baba Architects
Project Team: Francesco Borghesi, Principal / Ross Eckert, Project manager
Contractor: Dovetail
Location: Ballard, Seattle, Washington
Photo Credits: Andrew Pogue
Text and photos: Courtesy of Graham Baba Architects

This contemporary Seattle restaurant is helmed by James Beard Award semi-finalist chef Mitch Mayers. The restaurant is located in a building originally constructed as a sawmill (thus the origin of the restaurant’s name) in the 1920s in the Ballard neighborhood.

Chef Mitch Mayers acquired the second floor of a 1927 building that began life as a sawmill. The goal was to remake the large, 4,700-square-foot space into a contemporary restaurant in Seattle’s Ballard neighborhood.

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

The design emphasizes the patron’s dining experience. The bar, which had previously dominated the space, was relocated in order to let the dining area take center stage. Relocating the bar also opened up a large bank of west-facing industrial-style windows, further enhancing the customer experience by providing ample daylight and territorial views. Cozy large-scale built-in booths and banquettes beneath the windows, create intimacy, and a sense that each seat is considered the ‘best seat’ in the house.

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

Mindful of budget, existing surfaces were refreshed or revived when possible. For example, existing fir floors and the exposed wood ceiling were simply cleaned and re-finished to provide an underlying warmth, and to showcase their natural, hard-won patina.

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

To visually simplify the space, walls are painted off-white or white washed, resulting in a bright, contemporary aesthetic. The bar features a solid ash top with locally-crafted cement tiles on the base. With the customer’s experience paramount, lighting fixture selection was an extremely important decision.

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

Custom fixtures were designed by local artists to ensure intimacy amongst the patrons, and L-shaped powder coated fixtures illuminate each booth and table to provide warm, ambient light.

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

The kitchen was opened up to the dining room to reinforce the connection between food preparation and the dining experience. A four season patio is accessed via roll-up garage-style doors, bringing capacity to 120 patrons. Along with receiving updated appliances and lighting, a fifteen-foot stainless steel chef’s island was added so patrons can view the preparation of their meal.

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

custom fixtures, Graham Baba Architects

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

custom fixtures and furniture, Graham Baba Architects

custom furniture, Graham Baba Architects

entry space, Graham Baba Architects

Hotel Indigo by BLVD International

BLVD International was commissioned by Indigo, skipping over the elapse of time since immortal, to write a praise song of eternity on this beautiful land.

Coromandel Bach / Crosson Architects

Coromandel Bach House was designed by Crosson Architects. Located in Coromandel, New Zealand, this vacation home was conceived as a simple timber container that...

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Located in the community of Oakville, this new home for a family of five nestles into its lot, inviting in the startling lushness of the neighbouring property through an amply fenestrated east elevation. The two-storey, five-bedroom house is efficiently designed to maximize opportunities for natural light, engaging site and landscape through the provision of a generous courtyard and two outdoor decks.

Berryman Street Residence / Audax Architecture

Architect: Audax Architecture Project: Berryman Street Residence Location: Toronto, Canada Photographer: Arnaud Marthouret Audax reclaimed an architectural relic from the late 70s and transformed it into an ultra-modern, crisp...

São Paulo Vacation Home by Studio Arthur Casas

This São Paulo vacation home was built for a family with two adult children. The project is divided into two main volumes, displaced from one another. The ground floor contains the entire social area, while the upper volume accommodates the more sheltered suites.

Related Articles