Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Project: Mercer Island Residence
Architects: Graham Baba Architects
Team: Brett Baba – principal, Francesco Borghesi, Noreen Shinohara
Interior Design: Terry Hunziker Inc.
Location: Mercer Island – Seattle, Washington
Photo Credits: Kevin Scott
Text by Graham Baba Architects

Originally built as a modest beachfront cabin in the 1960s and subsequently modified through a series of piecemeal renovations, by the time the client acquired the house its design integrity had long ceased to exist. The forested one-acre property, however, was ideally suited to the creation of a quiet refuge with direct connections to nature.

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

The path from street to house is conceived as a journey where work and public life give way to nature and private reflection. The 60-foot change in elevation from entry drive to water’s edge, was not without challenges. The upper driveway is transformed into a winding forest drive, while the final steps to the house pass through a series of intimate landscapes. A two-story glazed entry provides glimpses through the house to the water from the moment one enters the site. “To preserve the original view experience,” notes Brett Baba, principal architect for the project, “we carved big glass slots through the house both vertically and horizontally so a visitor can see right through to the water as they descend to the house.” Planted roof surfaces help to merge the house with its setting.

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Inside, the Mercer Island Residence was taken back to the studs and completely reworked. Previously lacking visual connections to the lake, all major interior spaces were reoriented to the views. “One of the most challenging aspects of this project,” adds Baba, “was the limited buildable area of the site. The homeowner had an ambitious program, so we needed to be creative in finding ways to solve space needs and elevate the quality of the space we had.” The main floor and formal entry, the middle of the house’s three floors, serve as the public zone of the house. Here, spaces including the galley kitchen and breakfast room, and dining and living, which flow one to the other. A small guest room rounds out the main floor. A second floor was added to provide separation for private spaces, and includes the master suite and kids bedrooms. The staircase connecting the floors was conceived as a set of wood slabs (fumed white oak) that appear to float within a wood enclosure. The partial, below-grade basement, was previously closed off from the waterfront. The space now opens directly to the water, enabling activities to flow from inside to outside. The basement provides family-oriented spaces including the family room, gym, wine room, kitchenette, laundry, powder bath and playroom for the children. Family room furnishing are simple, dominated by an L-shaped sofa, and a large television above a fireplace—a “hangout area” for the kids.

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Baba and Hunziker worked closely with the homeowner on the selection of finishes. “He pushed us to explore the most elegant design that we could,” notes Baba. “He has great taste and was open to very sophisticated finishes and details” Materially rich finishes—such as polished concrete, stone, cerused rift white oak and fumed oak, and blackened steel—balance the otherwise crisp and spare detailing found throughout the house. Everything from door pulls to sink faucet levers were meticulously designed, detailed, and fabricated. Stand out features include the staircase with floating wood slabs, custom bead-blasted nickel hardware, an oversized Japanese soaking tub, and sliding leather paneled pocket doors to master bedroom and bathroom. Concealed doors and integrated handrails reinforce the minimal aesthetic without sacrificing rich materiality.

terrace / Graham Baba Architects

Outside, variously-sized, dark-stained cedar siding provides subtle dimension and shadow effects. Cor-Ten siding wraps selected portions of the exterior to articulate the composition and massing. Integrated sun shades and fins on all west-facing windows marry function with aesthetics, adding visual texture while mitigating direct sun exposure.

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

kitchen / Graham Baba Architects

living room / Graham Baba Architects

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

bedroom / Graham Baba Architects

bedroom / Graham Baba Architects

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

bathroom / Graham Baba Architects

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Mercer Island Residence / Graham Baba Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Concrete Cottage Covered with Wood Cladding in the Val d’Hérens

This concrete cottage is located in Mase, Switzerland, and was designed by Savioz Fabrizzi Architectes. Description by Savioz Fabrizzi: Located in the Val d'Hérens, the...

Lake View Residence by Thomas Shafer Architects

The Lake View Residence takes full advantage of its location on a bluff overlooking Lake Michigan with large expanses of glass maximizing lake views. Privacy is maintained on the street side with a winding drive and opaque/translucent materials.

Minimalist Loft Apartment in the Heart of East Central London

Sizona for Corporate events, is a 2,000 square feet spacious minimalist loft apartment in the heart of East Central London EC1, located near Old...

Batman Bridge House in Tasmania / Clever Design

The view of the Batman Bridge from the property was used as inspiration for the design. Situated on the Eastern banks of the Tamar...