This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas

Sonoma Retreat

Architects: Butler Armsden Architects
Project: Valley of the Moon Retreat
Location: Sonoma, California, United States
Photography: Joe Fletcher

This AIA award-winning Sonoma retreat reinterprets the wonderful spaces of the original Spanish haciendas of Mission-Era California using a truly modern vocabulary. Situated in the Valley of the Moon between the historic Sonoma Plaza to the southeast and Jack London’s former estate to the west, this house adopts the courtyard model popularized in the early architecture of the area.

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas

Earning a LEED Silver designation, the house uses the oldest of methods to conserve energy through overhangs and siting to capture the prevalent valley breezes, while also utilizing the latest in technology to generate electricity and hot water. For the owners, a couple with young children, the house will serve as a sustainable family retreat for decades to come.

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 2

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 3

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 4

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 4

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 5

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 6

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 8

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 7

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 9

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 10

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 11

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 12

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 13

This Sonoma Retreat Reinterprets the Wonderful Spaces of the Original Spanish Haciendas 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade

The AMB House is situated on the coast of São Paulo, Guaruja City in the middle of the Atlantic Forest. From the street you can only see one of the three floors of the house because the terrain has accentuated slopes that give different views of an almost untouched natural landscape.

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam

After a characteristically steep climb to the former storage attic of this building you enter in the heart of the loft. The skylight creates extra daylight in the darkest part of the house and is the foundation for a future home extension on the roof.

Dynamic Street Installation in Vallero Square in Jerusalem: Giant Urban Flowers

HQ Architects have designed a dynamic street installation in Vallero Square in Jerusalem. A set of giant urban flowers react to different occurrences in...

Mauro Soddu Designed This Bright Living Room for a Soccer Player

Mauro Soddu designed the modern interior of this large and bright living room. The apartment is located in Cagliari and belongs to a professional...

Letna Apartment in Prague / Objectum

Architect: Ing. arch Jana Schnappel Hamrová / Objectum Project: Letna Apartment Location: Letna Prague 7, Czech Republic Area: 120m2 Year 2017 Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice Presented...

Remodelled Duplex in Vallcarca, Barcelona / Marina Sezam Studio

Comprehensive redistribution and remodelling project of a duplex with 85 m2 of usable interior space, for a couple with two children. The couple desired maximum use of natural light and space to create a home with three bedrooms, a study, and an open-concept kitchen connected to the living room, with direct access to the exterior.