Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

Project: REPII – Modular Prefabricated Refuge
Architects: VivoTripodi
Location: Canelones, Uruguay
Lead Architects: Bernardo Vivo, Guzmán Trípodi
Team: Valentina Zecchi, Soledad Casarotti, Sebastián Mengot Structure Estudio Chamlian-Buenaventura
Interior Design: Estudio CL (Valentina Cancela, Mariana Lauretta) Landscaping Clemencia Zorrilla Builder Ihouse
Area 96.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Marcos Guiponi

REPII represents the second part of a project carried out by the Office years ago. On this occasion, the concept of the project consisted of expanding the capacity to receive family or visitors. The word enlargement often assumes a meaning of expanding on the built, expanding a space “stretching” existing limits to conceive new spaces. For us, these new spaces should be conceived as spaces disconnected from the main house, allowing guests to enjoy privacy in intimate moments and thus make the most of contact with nature.

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

The construction of projects in remote sites or with limited access, often affect the natural state of the site, providing materials, control over the work done, among other things. The modular prefabricated refuge helps to mitigate these factors, the house is built in a closed environment, away from climatic factors, close to all types of material supply and (usually) near the office or the client and then sent (by truck) to its final resting place semi permanent. Site whose intervention was minimal, where its natural state was minimally altered and thus maintain its natural essence. A grateful landscape.

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

It was designed to house, a single person, a couple or couples, families, friends, cousins, in short, flexible to any inhabitant. Each module is developed in 518 sq ft. (48 m2)

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

The interior is subdivided into 3 defined spaces, but without doors that separate them, allowing to break with a traditional concept of delimiting the interiors and thus emphasize the connection between people. The spaces are defined by two bedrooms, a living room or intermediate space, a kitchenette and a bathroom.

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

The interior measurements were defined by the width of the planks whose lines coincide in all the vertical and horizontal planes of the house. Obtaining a minimum waste of the planks, almost without cuts or adjustments and a homogeneous view of the space. The view towards the landscape, fixed windows that allow a maximum vision with minimum restriction. The perspective causes that when one moves through the interior, it seems to be floating from the ground, without touching it, without getting wet and alien to the cold or the heat.

VivoTripodi:, REPII House, living room

An extreme feeling of Refuge. Refuge + Landscape = Refuge in the Landscape. The North façade, exposed to the sun of the Southern hemisphere, has a series of shutters, almost invisible when closed, which allow controlling the entry of solar light in summer and make the most of it in winter, as well as allowing the sector to be more exposed to establishment.

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

VivoTripodi, REPII House

VivoTripodi, REPII House

VivoTripodi, REPII House

Modular Prefabricated Refuge by VivoTripodi: REPII House

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mid-Century Ranch Home Updated for Modern Family Living

This project was for a young couple relocating back to Santa Rosa from New York. They sought to update a mid-century ranch home they purchased in the hills of Santa Rosa – with a distinct vision.

River Ranch in Texas / Jobe Corral Architects

The massive rammed earth walls are visible from every room of the River Ranch, at times playing a main role and at others seeming to blend into the surrounding landscape.

Coogee House / Madeleine Blanchfield Architects

Coogee House is a residential project recently completed by Madeleine Blanchfield Architects. This alts and adds project involved converting an existing 1920’s duplex apartment...

Shadow Cottage Daylesford is a Wood Story in Contrast to a Discrete Industrial Aesthetic

Shadow Cottage Daylesford responds to the landscape and climate context in which it is sited. Living areas are orientated to north and to the west as the house drops away to capture views of the towering eucalypts in the nature reserve.

Contemporary Apartment Personalized in Gray and White

This project is intended for a single-storey contemporary apartment in the new building. In the construction planning, the builder had limited most of the interior pattern, making it impossible to change too much.

White, light and mirrors can transform and expand space: apartment in Rostov on Don

At the first sight, the white walls, white furniture and white light, plus the magical effect of the mirrors and glazed surfaces make difficult...