Sonoran Desert House / Rob Paulus Architects

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects

Project: Sonoran Desert House
Architects: Rob Paulus Architects
Location: Tucson, Arizona
Area: 1,837 sq. feet
Year 2015
Photographer: Liam Frederick

This modern house in the Catalina Mountain foothills responds to topography, program and views to create a residence that is deceptively simple in plan yet layered with experience in sequence and section.

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 1

Designed for an engineer with a love for Architecture and Cars, the concept carves into the hilly site from the East to create a multi-story scheme that steps with the terrain while disturbing the fragile site as little as possible. An access drive is established from the West for guests that climbs up the hill through a stand of Foothills Palo Verdes to arrive at a carport made from extra steel “drops” of the primary structure. A bridge connects this area to the house to begin to convey the multiple sensory experience of being on, being under and finally hovering over the Sonoran Desert landscape.

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 2

Designed on a tight budget, the house relies on basic materials of masonry, wood, steel, and glass to create a warm and inviting environment to celebrate and enjoy life in the Sonoran desert.

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 6

This Sonoran Desert house was located on the site to make the best possible combination of program, views, orientation and topography with the least amount of site disturbance. Program: 1,837 SF livable space – 375 SF outdoor deck – 670 SF double height garage – Open design with a variety of spaces and views – Minimize site disturbance – Open kitchen, dining, living concept – Ample outdoor areas – Shade at glass and deck areas – Three Bedrooms, Two Bath – Two car garage that can be expanded with car lifts for four vehicles

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 3

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 4

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 5

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 8

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 8

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 9

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 10

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 12

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 11

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 13

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 14

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 14

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 15

Sonoran Desert House, Rob Paulus Architects 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Loft Sucre in the Attic of a Former Distillery Built in 1916, Barcelona

Loft Sucre was designed by Spanish studio Barasona Diseño y Comunicacion and is located in an industrial building that served as a distillery in 1916, near...

Work & Play – expansion of office space for Comunal, in Lima, Peru

DA-LAB Arquitectos has designed the expansion of office space for COMUNAL, in Lima, Peru. Description by DA-LAB Arquitectos: DA-LAB has been part of the COMUNAL...

Guanhu Sales Center, A Space Hidden in Landscape and Isolated from the Bustling City

ONE-CU Interior Design Lab adopted dramatic and artistic expressions to interpret the relationship between the spiritual world and natural environment, intending to guide people to live a cozy life close to nature.

Interior Evolution: Office Design by Materia 174

The expression "Interior Evolution" became the motto of the architectural bureau Materia 174, which can be interpret as "Innovations. Emotions. Special execution». In the process of working on each project, the bureau keeps at the idea of sustainable development in these value directions.

Tel Aviv Triplex Featuring a Monochromatic and Minimalist Look

The challenge was to change the standard plan of the apartment, which did not fit the needs of the clients and to customize the space to their dreams. We wanted to create a sense of inviting and spacious space to the relatively small entrance area, 55 sqm.

Tiny House Done: A Nature-Friendly and Cozy House by DDAANN Studio

The Done project gives you the unique opportunity to be involved in the construction process, and the smart solution used to make the individual pieces makes it easier for you to place the entire structure in the landscape and assemble the house on site without having to build a concrete foundation.