Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London

Project: Dusheiko House
Architects: Neil Dusheiko Architects
Location: Hackney, London
Year 2018
Photographer: Tim Crocker, Agnese Sanvito

Text by Neil Dusheiko: Dusheiko House is a radical remodelling of a Victorian terrace house in North London. As it is a home for my family, it was a chance to experiment with space and materiality and to explore ideas about what “home making” meant to us.

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 3

There were a number of key problems the existing layout presented that needed to be solved:
​The east facing kitchen and dining were one level down from the street, all rooms were split up into a series of dark internal spaces with poor light and no connection to the garden. To access the lower level and the kitchen, you had to go along a corridor and down a dark staircase through an internal room with no light. Our designs solved the poor light and circulation issues by moving the staircase to the opposite wall which now connects the living room space directly to the kitchen and dining space. We removed part of the rear facade to allow for a large sloped double storey skylight bringing light into the two levels. As one walks down the wooden clad staircase there is a direct visual connection to the garden. The diagonal view across the space makes the home seem bigger.

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 2

The emphasis is on using durable natural materials – different species of wood and stone. The detailing on the staircase with the Sapele swept handrails with a Georgian profile continues throughout the house. The loft staircase is made of laser cut steel with floating risers allowing light through. The home is highly insulated with robust airtight detailing. There are four opening vents allowing passive cooling during the summer months.

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 4

The key materials used were stone and wood – giving an eclectic feel to the home as well as a sense of warmth. The façade of the extension is Cumaru timber. The garden fence is made of Western Red Cedar. Both timbers are extremely durable and have excellent weathering properties. We established a datum line of oak which runs inside to outside – tying in the interior space to the garden. Above this oak datum are white surfaces to allow light to reflect inside. This wood datum / white above theme is carried through in the kitchen design which is made of Yew with a white quartz worktop.

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 5

​We chose to make all the accent tactile elements out of metal. Bronze for the door handles and switches, copper for lights. Taps are all matt black brassware. The dining room lights were handmade with copper and brass pendants and in the bathrooms the LED lighting reflects off brass panels giving the home a warm glowing feel.

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 6

The family bathroom has an opening skylight over the bathtub. The cedar slatted ceiling is reflected in mirror finish brass panels. The master bedroom has an exposed Douglas fir ceiling and is connected to an oak framed library attached to a laser cut steel staircase and an ensuite bathroom. The glass skylight in the bathroom opens completely to allow one to shower outdoors!

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 7

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 8

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 9

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 10

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 11

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Raw House – Maximizing Vertical Space and Light on a Narrow Lot

Raw House is a single-family home designed by Taller Estilo Arquitectura in Merida, Mexico. Description by Taller Estilo Arquitectura: If we talk about architecture, in...

Graaf Jansdijk House by Govaert & Vanhoutte Architects

Graaf Jansdijk House is a single-family residence designed by Brugge-based Govaert & Vanhoutte Architects. Description by Govaert & Vanhoutte: In the 9th century, the Graafjansdijk (dike)...

Interiors Designed in a Smoked Grey Palette with Warm Walnut Accents

Catlin Stothers has designed the interiors of TMR Residence, located in Mont Royal, Montreal, Canada. Description by Catlin Stothers: Well situated in Mont Royal, this...

Contemporary Residence With a T-Shaped Floor Plan in Poznan, Poland

House JRv2 is a contemporary residence completed in 2017 by the Polish studio de.materia. The plot lies on the edge of the reserve Żurawiniec, and It is surrounded by a dense park in the south and the west.

Residence Dans l’Escarpement / YH2 Architecture

Residence Dans l'Escarpement is located on land pertaining to an estate started over a hundred years ago and known for its remarkable landscapes and pristine lakes.

Lincoln Center Residence by StudioLAB in New York City

Close to Lincoln Center Plaza, two existing apartments were combined by StudioLAB into a single custom tailored 4-bedroom residence. Characteristic with other buildings from the same post-war era, the existing apartments suffered greatly from a low, monotonous ceiling slab.