Spa Salon Built on a Riverbank: The Tent by a21 Studio

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (1)

The Tent is a Spa salon built on a riverbank by Vietnamese studio a21 studio.

Description by a21 studio: Located inside an operating hot spring and mineral resort, the Tent is a small spa perched in the folds of halfway terrace up to a rock hill, facing to the river. This seems to be the good place for hiding away from the eventful area on the other side of the hill to enjoy healthy activities such as mud bathing and massage services. However, one of the biggest constraints of the site is that it gets intense heat from the West throughout the year, which makes it fallow for years.

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (7)

Firstly, a steep roof with thick thatch is considered to be a good solution to prevent the sunlight as well as a good blend with surrounding landscape. By placing the slope side to the West, a huge amount of heat is trapped outside the building. Furthermore, the fact that the roof props on the ground also gives a distinctive look to the Tent since the roof is no longer used as a cover from either rain or sun as normal way but also becomes the main structure of the building.

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (9)

In detail, the main 100×250 mm beams help the structure spanning 11m and elevating 2.3m in the half way to allow guest enjoy a good view to the river and city center. Above this wooden structure is a combination of 3 layers, 20 mm thick wood panels, which gives an aesthetic look to ceiling and links all beams together, water proof membrane and 30 mm coconut leaves, respectively. All of these parts are connected by using indigenous building technique, mortise and tenon joints.

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (11)

Together with the construction method, local materials, such as dry-stacked stones and coconut leaves quarried right on the site, as well as rocks, reinforced steels and different tiles are adopted to bring a harmonic and native feeling for the guests. Inside the tent, the space is divided into two levels. On the upper floor, a private bedroom that is covered by wood frames and color glasses, collected from old wooden frames with more than 40 years that no longer produced. Besides, a net, installed in the middle of the void, adds an exotic feeling to the guests, who enjoy playing in the mid-air. Down to the below space, an infinitive mineral pool with old wooden furniture is a relaxing space for the Tent that look to the river below.

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (12)

In conclusion, the Tent with an extraordinary roof structure and harmoniously material combination has revitalized an abandoned land full of sun and wind. This either honors skillful construction techniques of local workers or becomes a typical example for its surrounding area.

Architects: a21 studio
Designer: Hiệp Hòa Nguyễn
Location: tp. Nha Trang, Khanh Hoa province, Vietnam
Area: 117.0 sqm
Material: Wood, Stone

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (13)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (14)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (17)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (10)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (16)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (18)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (3)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (5)

Spa Salon Built on a Riverbank The Tent by a21 Studio (4)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Coal Office: New Home for Tom Dixon’s Latest Experiments and Innovations

ocated on Granary Square, the brand’s new hub will contribute to an ever-expanding network of creatives and technologists from the likes of Central St. Martins and LVMH to Google and Spiritland. Against the industrial backdrop of the Coal Drops Yard, The Coal Office will lead the way as a multi-disciplinary platform for innovation in design.

A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

Hibou House was designed for a young family that values connection – both with one another and with their friends and neighbours. The renovation thoughtfully updates an existing traditional 1950’s house for a more modern lifestyle – one that feels relaxed and comfortable yet easily adapted for entertaining.

Flick House, Cinere, Indonesia / Delution Design Revolution

Starting from the memory of the past client in the birthplace of the owner in Central Java. Clients want us to design a house that seems humble and warm. Clients and Architects also agreed to use brick as the main material of the Flick House, because it was felt to have a humble and warm philosophy.

Madison House – modern, minimal and sustainable home

Designed by KEM Studio, this small modern house is situated in Kansas City, Missouri, United States. Madison House is built with low budget and...

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

A weathered mountain top with a magnificent view and strict building regulation determined Arkitektværelset’s design of this secluded cabin.

Skygarden House / Dubbeldam Architecture + Design

Situated on a narrow lot in an older Toronto neighbourhood, the Skygarden House by Dubbeldam Architecture + Design provides outdoor living spaces on multiple levels