Ocean House Sculpted from Concrete, Timber and Glass

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (4)

Ocean House is a vacation house designed by Robert Mills Architects & Interior Designer.

It’s a holiday house on the Great Ocean Road that once experienced, is never forgotten. Just 100m stroll from North Lorne’s secluded beach, Ocean House redefines the concept of a beachside retreat. Raw concrete and polished timber blend seamlessly with the forest to create a calming retreat. Ocean House was built by Rob Mills for himself, his family and friends as a place to gather by the beach in Victoria’s Lorne, and illustrates clearly how he practices what he preaches. The house, built on a prohibitively steep site combines the solidity of a cylindrical concrete form with the lightness and transparency of a glass and timber linear space. “The two personalities of the house work together as one. The concrete section, which houses the bedrooms is very purposeful, sheltering the house from the storms and deadening sound, in contrast to the connections with nature in the living section”, he says.

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (5)

Keenly tuned into the sensory aspects of the site he is aware that the sound of the ocean and the parallel connection to the forest is central to the sense of calm in the house. ‘I really value a quiet space, a cool space, a warm space, the importance of fresh air cannot be underestimated – you need to be able to throw open doors and have cross ventilation”, says Mills.
Glass and timber pavilion blends wilderness with contemporary chic to create a truly unique entertaining area with panoramic views across the ocean. Enjoy circular bedrooms, wrap-around terraces, a rooftop deck with open air bath, velvet soft polished concrete and the most stylish, comfortable furniture from cutting edge designers including Pierre Lissoni and Patricia Urquiola.

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (8)

Sculpted from concrete, timber and glass amid the eucalypts and decorated to the highest standards with objects and furniture from Rob Mills’ favourite artists and designers, it brings relaxed luxury to Victoria’s stunning west coast. The result is an immaculately handcrafted, five-bedroom, three living area beachside refuge, designed by Rob Mills in his unique style.

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (9)

His natural default position on interiors is organic and tactile in neutral, tactile fabrics, stucco that feels like velvet and is coloured to match the bark of the trees in the rainforest, limed black butt ceilings and quality furnishings by the world’s best designers: internationally from Piero Lissoni and Patricia Urquiola and locally from Andrew Lowe.
The Ocean house has been designed to function as two apartments to open the experience up to those who want to share his aesthetic first hand and can be booked through the website.

interior design, Robert Mills Architects & Interior Designer

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (12)

dining room, Robert Mills Architects & Interior Designer

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (19)

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (18)

bedroom, Robert Mills Architects & Interior Designer

Ocean House sculpted from concrete, timber and glass (13)

terrace, Robert Mills Architects & Interior Designer

Ocean Retreat sculpted from concrete, timber and glass (17)

Ocean Retreat sculpted from concrete, timber and glass (15)

foto fundal

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Tofino Beach House by Olson Kundig

Tofino Beach House by Olson Kundig

Composed primarily of one large room, the Tofino Beach house is light-filled on the south side facing the ocean, and insular and protected on the other side, paneled in dark, rich wood.
Oasia Hotel Downtown Singapore WOHA

Oasia Hotel Downtown Singapore / WOHA

Oasia Hotel Downtown, designed by WOHA, sets out to create an alternative imagery for commercial high-rise developments. It combines innovative ways to intensify land...

Full Renovation Apartment by Abaton in Alcala, Spain

Ábaton Arquitectura in collaboration with Wespi de Meuron Romeo Architects have designed the full renovation of an apartment located in Alcalá, Spain. Description by Ábaton: This...
Nelson Preserve Retreat

Nelson Preserve Retreat For a Family of Four / Studio Zerbey

Recently completed, we designed this home for a family of four in the Nelson Preserve area of Suncadia, where the clients desired a home that hugged the landscape but had a peek-a-boo view of the vistas beyond. The Nelson Preserve retreat steps up the slope in increments to follow the topography of the site.
Small Beach House by Polly Harbison Design

Small Beach House by Polly Harbison Design

This simple beach house nestles into its exposed beachfront site, maintaining a small footprint in a wild native garden. An anchored ground floor supports a lightweight, durable timber box above. The living level opens up completely to the view and garden, allowing occupants to enjoy the site’s raw, untamed natural beauty.

More Articles Like This