PhotographerBoysPlayNice Photography & ConceptSteak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

Project: STK Steak Restaurant
Architects: Studio Komplits
Author: Pavel Kříž, principal architect
Project location: Lipenská 11/7, Olomouc, Czech Republic
Completion year 2019
Usable floor area 320 m2
Client: steak restaurant, www.steakrestaurant.cz
Photo credits: BoysPlayNice

Spontaneity, raw materials, pristine nature and above all – meat. The best steaks in the city of Olomouc.

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

Ten years back, you would have come here to have your vehicle inspection certificate stamped. Entering the place, you would have covered your ears to escape the noise of the roaring car engines and watched the mechanics checking clutches and brakes. As the shift ended and the chaps clocked out to leave for home all hungry, they might have been dreaming about one kind of meal. The juicy steak they would eat seated at a solid wood table supported by raw steel legs. Greenery and nature come face to face with animal force. That’s the core of Steak Restaurant’s (STK) interior, housed in a former car repair shop which gave the steakhouse its name.

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

STK emphasises simplicity and quality, both in its food and its interior. Instead of trying to deny and erase its greasy automobile heritage, the place embraces it. The 320 square metres of the restaurant authentically engage individual elements of its past. This is evident from the materials, which include raw metal sheets, black steel and rebars. We even turned a seemingly problematic layout into an advantage, transforming bearing walls in narrow spaces into a vertical garden and a platform for a barbecue.

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

Dominating the space are two huge steel bulls – the owner’s wish and a clear message to guests about the type of cuisine they should expect. In STK, heavy elements merge with nature. Willow branches wrap themselves around the tables and climb the walls, rising up to the ceiling and over the bulls’ heads. Formed from solid oak boards, the tables have a rough hewn appearance and irregularly shaped steel legs. Here and there, plants spring from the ceiling and walls, changing the interior’s look with each new leaf that sprouts. Cowhide covering one of the walls and woven rope complete the signature style of the steakhouse.

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

interior design by Studio Komplits

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

interior design by Studio Komplits

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

natural materials, interiors by Studio Komplits

hall, Studio Komplits

bathroom, Studio Komplits

Steak Restaurant Housed in a Former Car Repair Shop, STK Restaurant

Subscribe to our newsletter

Trout Lake Retreat by Olson Kundig

The Trout Lake retreat contains four distinct buildings arranged in two groupings. The first grouping contains the main house, a woodworking shop, and a carport all contained under a single roof in a T-shape. A covered courtyard connects the three spaces in the middle of the “T”.

Renovation and an Addition to an Existing 1930s Duplex

Virginia Kerridge Architect has designed Kerridge house + apartment, a family home located in the Sydney beachside suburb of Coogee, Australia. Description by Virginia Kerridge:...

Modern Law Flexible Office – Allen & Overy by Studio Reaktor

Can we take the DNA of a successful law firm and transform it into a modern, open and airy space? How do we combine teamwork with complicated or discreet meetings?

Asian Inspired Refuge in Amagansett for a New York Art Curator

The Gansett Lane residence is located on a restrictive corner lot in Amagansett set among beautiful mature plantings near Atlantic beach. This renovation and addition has been constructed using green technology and passive solar design.

Converting a 50-Year-Old Barn in a Modern Home for a Young Family

Project: Modern home for a young family Architects: Inês Brandão Arquitectura Location: Monte Real, Portugal Contractor: Salvador Cruz e Joaquim Crespo Photographs: João Morgado This 50 year old barn...

Recommended Stories