Residential ArchitectureLoftsStudio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn

Architects: Studio Modh Architecture
Project: Warehouse Loft
Location: Brooklyn, New York, United States
Area: 186 sqm
Photography: Devon Banks Photography

Situated within a landmark former industrial building, this warehouse loft project combines two previously renovated apartments into one new home for a young, growing family. With complex lives that require flexible live and work space, the design re-balances the spatial distribution to emphasize a grand, communal area while minimizing the sleeping spaces. Natural light filters across large wall planes in the nearly 13′ tall spaces providing ample wall space for the owner’s art works and to reflect light softly.

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 1

Using reclaimed, fifty year old white cedar from water towers in Sunset Brooklyn, custom millwork pieces were designed to introduce a warm flash of color at a generous bench in the entry foyer, a screen wall that masks a small work space, and a twenty four foot long desk. The wood has two faces: a purple-gray side once exposed to the water within the tower and a vibrant yellow side that had previously faced out toward the atmosphere.

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 2

The architects used a dark tint to disguise the fact that the floors — a combination of existing and new — are a mix of maple, walnut and oak strips. A simple screen of vertical slats serves as a space divider between the entry hall and an area with a long work table. Both screen and table were made of the same reclaimed water-tower wood. Select details of the building’s original structure are revealed by pulling away ceilings to express the old beams and by exposing the original cast iron columns, encased in a thin, fireproof paint.

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 3

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 4

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 5

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 6

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 7

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 8

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 9

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 10

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 11

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 12

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn 13

Orchard Residence / Steelhead Architecture

The Orchard Residence is located just outside Portland's urban growth boundary on former farmland. The abundance of fruit trees on and around the site provided the project name.

Minimalist Urban Flat in Vilnius / InArch Studio

The task: to create a home for a young family in the center of Vilnius. The interior features bold, clear line solutions. Strong contrasts and interactions of materials. Minimalist spaces complete the artworks of large-scale paintings.

Diamond Residence – a Playful and Harmonious Home on the Normandy Coast

Architecture and Interior Design: Nous Studio Project: Diamond Residence Location: Trouville-sur-Mer, Normandy, France Area: 1291 sq ft / 120sqm Photography: Eric Laignel The Diamond Residence is located on the...

Parisian Penthouse Refurbished by 05 AM Arquitectura

The original state of this two-storey Parisian penthouse had its main rooms on the lower floor, with a double height that communicated with the terrace that was little used as it is on the upper level.

Waterfront Modern Vacation House / Prentiss Balance Wickline Architects

Located on a long peninsula extending south into Hood Canal, this modern vacation house for a Seattle family draws inspiration from its site and the owner’s Danish roots. Using the clean, economical forms and materials of the classic Danish sommerhus as a starting point

Related Articles