Residential ArchitecturePenthousesPenthouse Loft with Dramatic View of the New York City

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (2)

Project: Penthouse Loft
Architect: Charles Rose Architects
Materials: Blackened steel; wide-plank, oak flooring; artisan plaster; historic tile mural; teak.
Interior Furnishings: Clodagh Design
Structural Engineer: RSE Associates
General Contractors: Riverside Builders; Uniform Teamwork Development Construction Corp.
Location: New York
Photography: John Edward Linden Photography

A professional couple in New York City commissioned us to design a home that could serve as a soothing oasis within the city. They had purchased a penthouse loft that included access to a rooftop in the Garment District, and wished to introduce natural light into the space as well as direct access to the roof, with its dramatic views of the surrounding city.

Our design strives to create a place of tranquility: the interior spaces flow into one another without obstruction; the circulation is and effortless. We introduced natural light to the interiors through the creation of two linear skylights and a small, two-story glass atrium, which also provide direct access from the living area to the roof.

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (1)

The architecture is formally spare, and the materials are limited and warm: wood, concrete, blackened steel, and tile lend their unique properties to each room. The spaces are appointed with furniture that reinforces its simplicity—from the rectilinear benches that run the length of the dining table to the flush casework throughout the space. The blackened-steel and wood stairway ascends into the light of the atrium.

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (3)

The wooden tile mosaic in the dining area is a bold tapestry, but the placid look in the girl’s eyes—evoking Botticelli’s Birth of Venus—tempers its presence and allows it to augment the space without diminishing its calm. The mosaic was originally created for and installed in a New York restaurant. The mosaic was a favorite of the clients: a product resulting from the collaboration of an illustrator and a design studio. The mosaic was slated for demolition to make way for a new tenant, so the clients obtained it for the space. A week before its scheduled demolition the clients managed to save it: purchasing it and hiring a crew to dismantle it piece by piece, carefully numbering and wrapping each tile in conservation paper.

Penthouse Loft - mosaic

The roof terrace celebrates the expansive view of New York City; the Empire State Building rises majestically in the distance. With trees lining the perimeters, the terrace feels grounded and adds to the client’s desire for an oasis. The furniture is minimal and modern. The solidity of wood and stone is punctuated by the skylight’s glass—a layer of transparency that is a counterbalances to the other materials.

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (5)

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (6)

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (7)

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (8)

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (9)

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (10)

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City (11)

Matraville Residence, Multi-Generational Home in Sydney by Tzannes

Light-filled and airy, Matraville Residence re-imagines the suburban home and experiments with new modes of multi-generational living….

Modest Yet Mesmerizing – A Project by Shlomit Zeldman

This property modest yet mesmerizing, a vibrant and lively home of five, belongs to a hi-tech professional couple and their three grown children.

Cattail Residence / Carney Logan Burke Architects

The clients, part-time residents of Jackson Hole, were already familiar with the golfing community south of town when they purchased a 2.3-acre lot and approached CLB Architects about designing a legacy residence.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur

The Efjord cabin reflects two very different situations and the natural terrain. There are a couple of neighbouring cabins positioned on the south-east side of the cabin and the very private views on the western part of the plot.

Dover House by Shaun Lockyer Architects

Dover house is a project that involves the fusion of a traditional Queenslander and a concrete garden room. The idea incorporates an extruded section of the pitched roof that forms a portal to the back yard, the centre of gravity for family life.

Related Articles