Residential ArchitectureLoftsThe Renovation of a Penthouse Apartment from a 1900’s Rowhouse

The Renovation of a Penthouse Apartment from a 1900’s Rowhouse

The Renovation of a Penthouse Apartment from a 1900’s Rowhouse

Project: renovation of a penthouse apartment
Architects: e.g. projects
Location: Manhattan, New York, United States
Completed 2019
Photography: Nick Glimenakis

The renovation of a penthouse apartment from a 1900’s rowhouse (with a 1960’s conversion) into a modern live/work loft honors the eclectic heritage and unique character of the building, while unifying the details and streamlining the spaces.

dining area, e.g. projects

The overbuilt apartment was edited and pared back to open up and interconnect the spaces, allowing daylight to flow through the entire apartment and bring a sense of urban nature to the interior.

floor plan 1

The Renovation of a Penthouse Apartment from a 1900’s Rowhouse

The master bedroom embodies this connection – on one side, a window opens out to new plantings in a mezzanine level courtyard, and on the other, new full height glazing allows the owner to gaze out over the dining area below to the canopies of honey locust trees beyond, as well as to a favorite feature of the new design: a custom interior planter with Algerian Ivy that will grow to layer a pattern of green over a double height masonry wall of the dining room, a call-out to the numerous ivy covered facades of the neighborhood.

bedroom, e.g. projects

The Renovation of a Penthouse Apartment from a 1900’s Rowhouse

home office, e.g. projects

bathroom, e.g. projects

floor plan 2

Subscribe to our newsletter

Lo Curro House by Iván Bravo + Bruno Gilberto Architects

Iván Bravo + Bruno Gilberto Architects have recently completed Lo Curro House, a family home located in Santiago, Chile. Photography by Aryeh Kornfeld.

Emme Elle Attic Apartment / Archiplan Studio

Architects: Archiplan Studio Project: Emme Elle Attic Apartment Location: Busto Arsizio, Province of Varese, Italy Area: 102.0 sqm Project Year 2016 Photography: Davide Galli Emme Elle Attic is a modern...

Kids’ Pod: Pavilion for Children Connected to House

Kids' Pod is an extension pavilion connected by a glazed bridge to the Hill House, a house built in 2006. Both the house and...

Casual Restaurant Designed by Snøhetta in Copenhagen

Located in North Atlantic House (Nordatlantens Brygge), Barr is a casual restaurant focused not only on the Nordics, but also on the broader food and drink traditions found in the region along the North Sea; an area that spans Scandinavia, Germany, Benelux and British Isles.

Weekend Villa for a Mother and Her Children: EH Residence

Situated in Bandung’s hillside area, the EH Residence is designed to be a weekend villa for a mother and her children. This 3-bedroom villa is completed with several gathering areas that are connected with one open balcony.

Recommended Stories