Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space

- Advertisement -

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space

Designer: Lim + Lu
Project: industrial warehouse conversion
Location: Hong Kong
Area: 2600 sqft
Photography: Nirut Benjabanpot

Tucked away on the south side of Hong Kong island and hidden amongst the hectic industrial buildings is the latest haven designed by Lim+Lu. Designed for a multi-talented animal-loving couple, whose hobbies include hosting painting and baking workshops, this abode offers the dwellers plenty of space for their activities as well as roaming space for their five pets.

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 3

The 2600-square-foot property was previously a industrial warehouse space. The clients asked to maintain the rawness of the space while transforming it into a family home and creative workshop space that can house the couple’s existing furniture and memorabilia they’ve collected during their travels.

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 4

When designing a home, Lim + Lu believes that the inhabitant’s personality and character should be reflected in the space and it should tell their stories. New York is still the one place that leaves the strongest imprint for the multi-national couple who have lived in many countries before settling in Hong Kong. Both Lim and Lu can relate to this strong gravitational pull New York has to one’s heart as they lived in Manhattan for several years. The challenge for this project became creating a home that is reminiscent of the place they hold so close to their hearts, New York, in Hong Kong.

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 5

Lim commented, “We design with the context in mind; being mindful of the surroundings as well as the inhabitants. In this instance, we are working with a space neighbouring many industrial complexes and a client who has a deep connection with New York. We thought this would be a perfect opportunity to harmonize western and eastern cultures.” Lu added, “We borrowed elements from the surrounding industrial neighbourhood and intertwined them with the idea of a New York loft. When inside the space, without looking out the windows, one is transported to a loft in the Lower East Side of Manhattan. When you look out, you are immediately connected to Hong Kong. The idea of a warehouse-type New York loft in Hong Kong seems unusual yet it is perfectly fitting in the surrounding industrial environment.

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 6

Originally a completely open plan with no divisions, kitchen, or bathrooms, and with windows only on one side, the space challenged Lim + Lu to strategically plan the layout for the filtration of light and facilitation of the client’s activities.

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 7

Lim + Lu’s solution was to divide this industrial warehouse into two halves- private and public. Upon entering through a decrepit factory door that was left untouched from its factory days, you are greeted by a minimal vestibule containing only a bench and a shoe cabinet. Peeling back the adjacent industrial sliding door will reveal a painting workshop space populated with supplies. For the client’s privacy when they hold workshops, it appears that there is nothing more to the unit than the workshop at first glance. However, at closer observation, one is offered a glimpse into the hidden apartment through the window on the back wall of the work space. Peeling back the second sliding door exposes a spacious and light-filled living space that is hard to find in Hong Kong, where space is often limited.

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 8

Because the clients are highly social creatures who enjoy hosting cooking classes and dinner parties, the public spaces where classes are held, such as the workshop and the kitchen are located closest to the entrance. To ensure the most privacy, the more intimate spaces, such as the bedroom and the master bathroom, are located furthest away from the main entrance. Due to the lack of windows in the private half of the loft, Lim + Lu incorporated steel and glass sliding doors to bring sunlight into the bedroom and the master bath. The doors, when completely open, allow for the private and public spaces to come together seamlessly as one.

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 9

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 10

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 11

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 1

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 2

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 13

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 12

Industrial Warehouse Converted into a Family Home and Creative Workshop Space 14

- Advertisement -

Room No Roof – Extension of a 1950s Residential Building in West London

Room No Roof is situated on a prominent corner of West London. It is a house extension and refurbishment of a 1950s residential building on Portobello Road that reacts to the surrounding environment, including the local property market.

T4 House in Hanoi / Landmak Architecture

Architects: Landmak Architecture Project: T4 House Architect in Charge: Ta Tien Vinh, Truong Tuan Chung Project Team: Le Minh Hoang, Thi Thao, Lai Hung Quyet, Nguyen Thi...

Timber House with Gable / mia2/Architektur

„Timber House with Gable“ is located on a slope site on the edge of a small settlement with a beautiful view on Pyhrn-Priel-Region, an alpine region in Upper Austria.

Nelson Bar by Techne: Maritime, Timeworn and Rustic Feel

The bayside landscape of St Kilda provides both the stunning backdrop and the inspiration behind this newest project from Technē Architecture + Interior Design. The Nelson is where you can come to indulge your appetites in rum ...

Two Storey Loft in Sao Paulo / Atelier Branco

This two storey loft is located in a residential neighborhood of São Paulo – Brazil – where the real estate investors are shaping the market into small apartments units (from 25 to 40 sqm). In a city where life happens mostly outdoors, it makes sense to spend just a few hours in closed living spaces.

Color Blocking House in Kiev by Yuriy Zimenko

Often interiors are created based on a certain palette. Yuri Zimenko in this case went the opposite way. Each room has its own specific color, and the atmosphere in it is built on a subtle game of shades and nuances. For example, the bedroom is delighted with a noble purple.

Self-Made House Near Milano by Paolo Carlesso

A tree can't mature in a few days. My trees are still twigs, my sons are still children, my house is not finished yet, there...

Krakani Lumi Standing Camp / Taylor and Hinds Architects

This Standing Camp (krakani lumi or place of rest) in Tasmania’s North East National Park is for the Aboriginal Land Council of Tasmania. The site fringes the northern edge of the Bay of Fires, and serves as a two night stop over for a 4 day guided walk through the cultural landscape, from wukalina – Mt William, to larapuna - Eddystone Point.

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii

Bennett / Yeo House is another stunning house of the Lavaflow series designed by Craig Steely Architecture in Big Island, Hawaii. Project description: Located on...

Villa Blåbär – quality architecture and beautiful nature

Spacious, having a bold design with a lovely view to the lush forest, villa Blåbär is an argument in favor of the architectural quality...

Modern Oceanfront House is All Concrete, Wood, Glass, and Views

Entrenched in an Atlantic Forest reserve in the coast of the São Paulo state, this modern oceanfront house welcomes the sea view and the surrounding wild landscape. Installed on a steep slope, its structure can be defined in two parts: a monolithic concrete base supporting the garage and the pool and, on top of it, a modular wooden structure, profiled by a glass frame.